Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
20
Jou

Energiaremontti: Lämmitysjärjestelmän vaihto

Kirjoitettu 20 joulukuu, 2012. . Kategoria: Energiakaivo, GeoDrill, Maalämpö

Energiaremontilla tarkoitetaan remonttia, jonka tavoitteena on laskea rakennuksen energiankulutusta eli tehdä siitä energiatehokas. Lähtökohtana energiaremontissa on alentaa lämmityskustannuksia ja saada myös tätä kautta remontin vaatimat investoinnit takaisin. Ympäristöystävällisyys on pienentyneiden asumiskustannusten lisäksi toinen merkittävä tekijä. Parempi energiatehokkuus tarkoittaa myös huomattavasti pienempää hiilijalanjälkeä.

Energiaremontin monet vaihtoehdot

On olemassa monia tapoja tehdä energiaremontti. Esimerkiksi eristeen lisääminen, ilmanvaihdon tehostaminen sekä ovien ja ikkunoiden uusiminen tai näiden yhdistelmät ovat keinoja energiatehokkuuden parantamiseksi. Suosittu energiaremontin muoto on myös lämmitysjärjestelmän vaihto.

 

Syitä vaihtaa lämmitysjärjestelmä

Rototecin ja yhteistyökumppaneiden järjestämässä ja syksyn ajan käynnissä olleessa maalämpökampanjassa tiedusteltiin ihmisiltä miksi he haluaisivat lämmitysjärjestelmäkseen juuri maalämmön. Vastauksissaan ihmiset saivat myös kertoa, olisiko maalämmölle tarvetta nykyiseen taloon, vasta suunnitteilla olevaan uudisrakennukseen vai kenties kesämökille. Valtaosa vastaajista oli harkinnut energiaremonttia juuri nykyiseen asuntoonsa ja tätä kautta maalämpöön vaihtamista.

Lämmitysjärjestelmän vaihto tai vähintään päivittäminen alkaakin olla ajankohtainen monelle suomalaiselle jo pelkästään taloudellisista syistä. Esimerkiksi 1970-luvun alkupuolen taloissa energiaa menee suorastaan hukkaan, kulutus on miltei kaksinkertainen verrattaessa tänä päivänä rakennettaviin taloihin. Parhaimmillaan lämmityskulut voivat energiaremontin myötä jopa puolittua, joten voidaan todellakin puhua kannattavasta investoinnista. Keskimääräisesti arvioituna maalämpöön siirtyminen sähkö- tai öljylämmityksestä tuo juuri edellä kuvatun kaltaisia säästöjä.


Energiaremontti käynnissä koko rakennusalalla

Vanhojen rakennusten lisäksi eräänlainen energiaremontti on käynnissä koko rakennusalalla. Uusien rakennusten kohdalla nimittäin viranomaisten energiamääräykset ohjaavat lämmitysmuodon valintaa sekä kokonaisenergian kulutusta. Tavoitteena on luonnollisesti entistä energiatehokkaampi rakentaminen, jonka keskipisteessä ovat ennen kaikkea asuinrakennukset. Korjaus- ja uudisrakentamisen vuosittaiset volyymit ovat samaa luokkaa, joten energiatehokkuuden jatkuva kehittäminen molemmilla sektoreilla on tärkeää. Tulevaisuudessa päästäneen uudisrakennusten kohdalla jo lähelle ihannetilannetta, jolloin talo tuottaa miltei yhtä paljon energiaa kuin se kuluttaakin.

 

Maalämpö on ekologinen vaihtoehto

Ekologisuus vaikuttaa jatkuvasti enemmän eri valintojen taustalla ja ympäristövaatimukset tulevat näkymään lähitulevaisuudessa myös rakennusten energiaratkaisuja mietittäessä. Ympäristöystävällisyys korostuu energiaremonteissa myös jatkuvasti kehittyvien uusien teknologioiden myötä. Moni onkin päätynyt maalämpöön juuri siksi, että se luokitellaan uusiutuvaksi energiaksi ja näin ollen fossiilisten polttoaineiden kulutus vähenee. Esimerkiksi öljylämmitykseen verrattuna maalämmön hiilijalanjälki on noin viisi kertaa pienempi ja sähkölämmitykseen verrattuna arviolta 3 kertaa pienempi. Energiaremonttia ja etenkin lämmitysjärjestelmän vaihtoa miettiessä kannattaakin maalämpö ehdottomasti ottaa harkintaan. Maalämpö on vihreä vaihtoehto, joka pienentää lämmityskustannuksia ja kasvattaa ympäristön hyvinvointia.

Takaisin maalämpöblogin etusivulle


  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit