Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
13
Jou

Rototec palvelee entistä laajemmin

Kirjoitettu 13 joulukuu, 2013. . Kategoria: GeoDrill, Maalämpö

Rototec laajensi palveluvalikoimaansa tämän vuoden kuluessa merkittävästi. Suurten kiinteistöjen maalämpöjärjestelmien eli energiakenttien lisäksi panostusta suunnittelupuoleen kasvatettiin erottamalla maaperän lämmönjohtavuuden mittaukset omaksi palvelukseen. Laitehankintojen myötä tulivat mahdollisiksi myös tukevien porapaalutusten tekemiset erilaisten rakennelmien perustuksia varten.

 

Maalämpö ja lämpökaivojen poraaminen pysyy toiminnan keskiössä jatkossakin. TRT-mittausten avulla huolellisesti suunniteltujen energiakenttien avulla suuret kiinteistöt voivat hyötyä maalämmöstä entistä kustannustehokkaammin. Luodaan tässä pikainen katsaus siihen, mistä uusissa palveluissa on kyse.

Maalämpöä suuriin kohteisiin

Energiakenttä koostuu kiinteistön koosta riippuen kahdesta tai useammasta maalämpökaivoista. Yksittäisten lämpökaivojen energia yhdistetään ns. kokoomakaivolla ja johdetaan maalämpöpumpulle (tai pumpuille). Näin saadaan riittävästi energiaa myös todella isojen kiinteistöjen lämmittämiseksi. Toki myös viilentäminen onnistuu lisäämällä maakylmä osaksi energiakentän sisältävää maalämpöjärjestelmää.

 

Rototec suunnittelee ja toteuttaa energiakenttiä niin rivi- ja kerrostaloille kuin teollisuusrakennuksille. Tavoitteena on aina saada kaikki hyöty irti kustannustehokkaasta maalämmöstä. Tapauskohtaisesti on mahdollista hyödyntää myös muita energiaratkaisuja yhdessä maalämmön kanssa. Lisää tietoa energiakentistä täällä.

TRT-mittaus kertoo miten syvä maalämpökaivo porataan

TRT-mittaus eli terminen vastetesti on tärkeä osa energiakentän suunnittelua ennen usean maalämpökaivon poraamista. Testissä porataan yksi energiakaivo, jonka avulla selvitetään kyseisen tontin kohdalla maaperän ominaisuuksia, kuten lämmönjohtokyky. Ominaisuudet vaihtelevat eri puolella Suomea mm. kivilajista riippuen.

 

TRT-mittauksessa saatujen tulosten pohjalta voidaan laskea kuinka syvä maalämpö kannattaa porata ja montako niitä vaaditaan, jotta energiakentästä saadaan riittävästi energiaa. Näin myös varmistutaan siitä, ettei turhaan porata ylimääräisiä kaivoja tai vastaavasti liian vähäistä määrää. Termistä vastetestiä voidaankin pitää kustannustehokkaan ja toimivan maalämpöjärjestelmän suunnittelun yhtenä tärkeimmistä tekijöistä.

Tukevat perustukset myös haastaviin olosuhteisiin

Porapaalutus mahdollistaa perustusten tekemisen tukevasti myös vaihtelevaan tai huonon kantavuuden omaavaan maaperään. Ideana on porata teräksiset putket aina kallioon asti ja käyttää näitä putkia tukipaaluina. Poraamalla paalut saadaan perinteistä lyöntipaalutusta varmemmin kallioon ja menetelmä soveltuu myös veden päälle tehtävien rakennelmien eli vaikkapa laitureiden perustuksiin.

 

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit