Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
12
Syy

Kasvavat maalämpömarkkinat lisäävät koulutustarvetta

Kirjoitettu 12 syyskuu, 2013. . Kategoria: Maalämpö, Maalämpöuutiset

Uusiutuvien energiamuotojen hyödyntäminen kiinteistöjen lämmittämisessä yleistyy jatkuvasti. Maalämpö on jo monille kuluttajille tuttu, mutta sen asentaminen porauksineen vaatii silti vankkaa ammattitaitoa. Omat vaatimuksensa erikoisosaamiselle asettavat myös eri energialähteitä hyödyntävät hybridiratkaisut, joissa maalämpöä hyödynnetään yhdessä esimerkiksi aurinkoenergian kanssa. Alan kasvaessa tarvitaan myös ammattitaitoisia tekijöitä yhä enemmän ja tämä heijastuu vähitellen myös eri oppilaitosten koulutusohjelmiin.

 

Hyvä esimerkki tästä löytyy Savosta, jossa kolme oppilaitosta (Savonia-ammattikorkeakoulu, Savon ammatti- ja aikuisopisto sekä Ylä-Savon ammattiopisto) järjestivät energia-alan koulutuksen yhteishankkeen. Hankkeen tavoitteena oli lisätä uusiutuviin energiamuotoihin liittyvää osaamista niin tutkimuksen kuin tuotekehityksenkin saralla, käytännön tekemistä unohtamatta. Taustalla oli myös pyrkimys edesauttaa tulevaisuuden vientiä kansainvälisen yhteistyön ja verkostoitumisen kautta.

 

Insinöörikoulutukseen osallistuville kehitettiin oppisisältöä, jonka lähtökohtana oli uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämisessä käytettävien tekniikoiden ja alan kokonaisymmärrys. Konkreettisemmalla puolella koulutuksen painopiste oli eri järjestelmien asentamisessa. Kolmas selkeä osa-alue oli pätevöitysmiskoulutus, jonka tarkoituksena on tuottaa koulutettuja lämpökaivonporaajia.

 

Tulevaisuudessa moniosaaminen nousee yhä merkittävämpään rooliin hybridijärjestelmien yleistyessä ja kehittyessä. Tähän asti osaaminen ja koulutus on keskittynyt lähinnä yhden järjestelmän ympärille, joten laajemmat opintokokonaisuudet ovat varmasti koko alan näkökulmastakin tervetulleita. Maalämpöä hyödynnetään jo nyt usein yhdessä jonkin toisen lämmönlähteen kanssa, mutta koulutuksissa painotetaan myös esimerkiksi kylmätekniikan osuutta. Tämä on kriittistä tietoa maalämpöjärjestelmiin liitettävien jäähdytysjärjestelmien eli ns. maakylmän asentamisessa ja suunnittelemissa.

 

Voitaneenkin todeta, että laajempi energia-alan koulutus tulee todella tarpeeseen. Maalämpömarkkinat ovat kasvaneet tasaisesti jo vuosia ja hiipumista tälle kasvulle ei ole näköpiirisssä. Ammattitaitoiset ja asiansa osaavat tekijät ovat tärkeä osa alan kokonaisilmettä. Maalämpö on ympäristöystävällinen ja käytössä edullinen lämmitysratkaisu, mutta kertainvestointina iso. Niinpä sen suunnittelu ja asentaminen porauksineen kannattaakin jättää suosiolla kokeneen ammattilaisen vastuulle.

 

Näiltä sivuilta löydät paljon maalämpöreferenssejämme sekä yleistä tietoa maalämmöstä ja porausprosessista. Kerromme myös mielellämme lisää mikäli olet vasta harkitsemassa maalämmön hankkimista. Ota rohkeasti yhteyttä Rototec-ammattilaisiin!

 

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit