Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
27
Jou

Katsaus menneeseen ja tulevaan

Kirjoitettu 27 joulukuu, 2013. . Kategoria: Maalämpöuutiset

Näin vuoden lopulla on hyvää aikaa hengähtää ja hieman summata asioita. Ja samalla kun katsotaan taaksepäin on myös hyvä suunnata katse eteenpäin ja tulevaan. Luodaan tässä nyt pintapuolinen katsaus ilmaston tilanteeseen, sillä maalämpöhän tunnetusti nostetaan esille kun puhutaan vähäpäästöisistä ja vihreistä energiamuodoista. Pelkästään maalämmöllä ei toki päästöjä saada kuriin, mutta täytyy muistaa, että tässäkin asiassa pienistä puroista syntyy iso virta.

 

Suomi on sitoutunut muiden EU-maiden tavoin vähentämään päästöjään ns. Kioton sopimuksen mukaisesti. Sopimuksen tavoitteena on yhdessä kansainvälisesti hillitä ilmastonmuutosta. Ensimmäinen osa sopimusta kattoi vuodet 2008-2012 ja parhaillaan on käynnissä toinen, vuoteen 2020 kestävä jakso.

Raportti lupaa hyvää

Tilastokeskus julkaisi joulukuussa ennakkoraportin Suomen vuoden 2012 päästöistä ja vaikka virallisesti tarkistetut tiedot saadaankin vasta huhtikuussa, näyttäisi edellinen vuosi olleen vallan onnistunut päästöjen vähentämisen kannalta. Kasvihuonepäästöt Suomessa vuonna 2012 alittivat Kioton sopimuksen tavoitetason 14 % ja olivat Tilastokeskuksen mukaan jopa ennätyksellisen alhaalla. Suomen kokonaispäästöt ovat tämänhetkisen tiedon mukaan 5 prosenttia pienemmät kuin sille aikavälille 2008-2012 määritellyt tavoitteet.

 

Ainakin ensimmäisen jakson osalta siis Suomi on onnistunut vallan mainiosti. Ilahduttavaa on myös todeta, että kasvihuonekaasupäästöjen määrä on laskenut niin ns. päästökauppasektorilla kuin sen ulkopuolellakin. Päästökauppaan eivät kuulu mm. rakennusten erillislämmitys tai maatalouden ja liikenteen päästöt.

Suomen kasvihuonekaasupäästöt ovat laskeneet sekä päästökauppasektorilla että sen ulkopuolelle jäävissä päästöissä. Ulkopuolelle jäävät muun muassa rakennusten erillislämmitys, maatalous, liikenne ja jätehuolto. Päästökaupan ulkopuoliset päästöt ovat todella voimakkaassa laskussa, sillä arvioiden mukaan ne ovat vähentyneet vuodesta 1990 jopa 20 %.

Työ jatkuu

Vaikka tavoitteet ensimmäisen jakson osalta saavutettaisiinkin, tarvitaan panostusta päästöjen vähentämiseen myös tulevaisuudessa. Vuoteen 2020 mennessä Suomen päästöjä olisi vähennettävä 16 %. Hyvä keino tähän on uusiutuvan energian hyödyntäminen, jota Suomi jo nyt toteuttaa menestyksekkäästi.

 

Energiatehokkuuden kasvattaminen rakennuksissa sekä fossiilisista polttoaineista siirtyminen kohti uusiutuvia energiamuotoja ovat asioita, joihin myös me tavalliset ihmiset voimme vaikuttaa. Maalämpöpumpun käyttämä sähkökin voi olla esimerkiksi tuulivoimalla tuotettua. Kuten sanottua, pienillä valinnoillakin on merkitystä.

 

Nämä asiat on onneksi huomioitu myös valtiotasolla, sillä ensi vuoden alussa toimintansa aloittava Energiavirasto alkaa edistää energiatehokkuutta sekä uusiutuvan energian käyttöä.

 

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit