Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
22
Maa

Lämpökaivo & lämpöpumppu: huolto ja käyttö

Kirjoitettu 22 maaliskuu, 2013. . Kategoria: Energiakaivo, Porakaivo

Maalämmön ympäristöystävällisyys lienee kaikille aiheeseen tutustuneille jo itsestään selvyys. Sama voitaneen sanoa hintapuolesta, alkuinvestointi on verrattain korkea, mutta käyttökustannusten alhaisuus takaa lyhyemmän takaisinmaksuajan. Lämpökaivon ja lämpöpumpun käyttö sekä mahdollinen huolto kiinnostavat varmasti myös maalämmön hankintaa harkitsevia kuluttajia. Kaikessa yksinkertaisuudessaan maalämpö on huoleton käyttää ja huoltotarve on vähäinen, kaivon osalta lähes olematon. Tutustutaan tässä aiheeseen kuitenkin vielä hieman tarkemmin.

 

Maalämpöjärjestelmään kuuluu lämmönkeruuputkiston sisältävä lämpökaivo, lämpöpumppu sekä kiinteistön lämmitysjärjestelmä, joka omakotitaloissa on yleensä lattia- tai patterilämmitys. Itse lämpökaivo sekä putkisto jäävät kokonaan piiloon porauksen valmistuttua. Kaivon ainoa näkyvä osa on muovinen huoltokaivo. Huoltokaivosta ei kuitenkaan välttämättä ole lainkaan haittaa pihapiirissä tai puutarhassa, sillä senkin voi halutessaan myös jättää kokonaan näkymättömiin maan alle, ei kuitenkaan mielellään liian syvälle.

 

porakaivo huolto maalämpö

 

Kaivoa sinänsä ei tarvitse huoltaa lainkaan, mutta sekä huoltokaivon että varsinaisen lämpökaivon kunto kannattaa varmistaa tietyin väliajoin. Esimerkiksi maanpinnalle jäävän huoltokaivon muoviosat voivat joskus rikkoontua kolhujen seurauksena. Kaivo vaatii käytännössä työtä vain silloin, jos sen keruuputkisto tai lämmönsiirtoaine halutaan uusia tai koko kaivo poistaa käytöstä. Uuteen aineeseen siirtymisen taustalla on yleensä tehon lisääminen tai ekologisempi vaihtoehto. Käytöstä poistettava aine on joka tapauksessa ongelmajätettä, joten sen hävittäminen on hoidettava asianmukaisella tavalla. Rikkoutunut keruuputkisto puolestaan on luonnollisesti vaihdettava ehjään. Harvinaisempi tapaus on kaivon käytöstä poistaminen, joka saattaa tulla kyseeseen, jos tontin käyttötarkoitus muuttuu radikaalisti tai kaivossa on havaittu sortumia.

 

Lämpöpumpun käyttö on vaivatonta, kunhan asetukset on tehty jo lähtökohtaisesti oikein. Mahdollisen vian ilmetessä kannattaa ottaa suoraan yhteyttä yritykseen, joka huoltaa kyseisen merkin lämpöpumppuja. Esimerkiksi lämpöpumpun kylmäkonetta saa huoltaa ainoastaan Tukesin hyväksynnän saaneet merkin edustajat. Kompressori lienee se kuluvin osa maalämpöpumpuissa, joskin niidenkin käyttöikä on yleensä n. 20 vuotta. Rikkoutunut kompressori voidaan korvata uudella, joten tällöinkään ei tarvitse hankkia kokonaan uutta laitetta.

 

Käyttäjä voi pidentää maalämpöjärjestelmänsä käyttöikää ja toimivuutta ainakin tarkistamalla säännöllisesti että lämmitys- ja lämmönkeruupiirin paine ja nestemäärä ovat oikealla tasolla. Paineen alentumisen taustalla saattaa olla vuoto jossain päin putkistoa. Varoventtiilien toimivuus tulee niin ikään varmistaa. Kaiken kaikkiaan maalämpöjärjestelmät ovat nykyään erittäin toimintavarmoja ja niiden automatiikka hälyttää mahdollisten vikojen ilmetessä. Kuluttajakäytössä maalämpö on helppo ratkaisu, sillä se ei vaadi liikoja tarkistuksia tai huoltotoimenpiteitä.

 

 

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit