Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
27
Kes

Maakylmä – Hyöty irti järjestelmästä

Kirjoitettu 27 kesäkuu, 2013. . Kategoria: Energiakaivo, maakylmä (maalämpö viilennys), Maalämpöuutiset

Näin kesähelteiden hiostavimpina aikoina on netti pullollaan erilaisia vinkkejä kodin viilentämiseksi. Maalämpöpumpun jo omistavien kannattaa kuitenkin ottaa vakavaan harkintaan nimenomaan maakylmän hankinta jo olemassa olevaan järjestelmään liitettäväksi. Ja toki myös vasta maalämpöön siirtymistä suunnittelevien kannattaa tutustua maakylmään, joka on erittäin energiatehokas tapa hyödyntää ilmaista jäähdytysenergiaa.

 

Maakylmä käyttää siis hyväkseen kylmäenergiaa, jota varastoituu maaperään etenkin talven pakkasten aikana. Näin samaa järjestelmää, jota käytetään talvisin kodin lämmittämiseen, voidaan käyttää kuumina kesäpäivinä tuomaan helpottavaa viileyttä sisäilmaan. Sopiva lämpötila helpottaa päivittäistä elämistä ja olemista huomattavasti. Etenkin nukkuminen liian kuumassa on tuskaisen vaikeaa. Hyvät yöunet luonnollisesti vaikuttavat positiivisesti myös yleiseen jaksamiseen ja vireystilaan. Jo tämän takia asunnon viilennys kesäaikaan kannattaa hoitaa kunnolla.

maakylmä maaviileä

Alhaiset käyttökustannukset ilman myrkkyjä

Investointina maakylmä ei ole merkittävä lisä maalämpöjärjestelmän rinnalle ja sen käyttökustannukset ovat todella alhaiset. Sähkönkulutusta koituu vettä kierrättävän pumpun käytön lisäksi puhallinmoottorin pyörittämisestä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että viilennys tapahtuu yli 90 prosenttisesti ilmaisella energialla. Verrattuna vaikkapa ilmalämpöpumppuun on saavutettu hyöty moninkertainen. Tämän lisäksi maakylmä on hyvä valinta, sillä se toimii ilman haitallisia kylmäaineita.

Ei lisälaitteita ulkotiloihin

Sama porakaivo, josta saadaan maalämpö, toimii energianlähteenä myös maakylmän osalta. Tällöin porakaivon putkistoon tehdään vain oma haara kylmälle liuokselle.

 

Maakylmäjärjestelmän avulla saavutettavaa viileää ilmaa pystytään jakamaan huoneistoon eri tavoin riippuen kiinteistön rakenteista, mutta erillistä laitetta ei ulkotiloihin tarvitse asentaa. Lähinnä uudiskohteiden kohdalla voidaan hyödyntää lämmöntalteenottolaitetta, joka asettaa tiettyjä lämmöneristykseen liittyviä vaatimuksia jo ilmavaihtokanavillekin. Yleisempi vaihtoehto on käyttää viileän ilman jakamiseen puhallinkonvektoria, joka voidaan kiinnittää esimerkiksi seinään tai kattoon. Päätelaitteiden avulla voidaan myös säätää huonekohtaista lämpötilaa.

 

Niin kätevä kuin maakylmä onkin, ei sitäkään niin nopeasti saa hankittua, että se ensi yön kuumuuteen toisi helpotusta. Niinpä kannattaa toki hyödyntää netin tarjoamat viilennysvinkit, sikäli kun ne omaan tilanteeseen sopivat. Ikkunoita kannattaa päivisin pitää suljettuina ja hoitaa tuuletus yöaikaan. Pimennysverhot, sälekaihtimet ja hopeanväriset rullaverhot auttavat myös pitämään kuumuuden poissa asunnosta. Pöytä- tai kattotuulettimella saa ilman ainakin liikkeelle, vaikkei se sitä välttämättä juurikaan viilennä. Ja jääkaapin ovi kannattaa pitää kiinni, sillä sitä kautta asunto ei viilene vaan pikemminkin lämpenee kompressorin alkaessa kuumentua.

 

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit