Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
21
Tou

Maakylmä – viileämpää asumista kesäaikaan

Kirjoitettu 21 toukokuu, 2012. . Kategoria: maakylmä (maalämpö viilennys), Maalämpöuutiset

Suomen olosuhteissa asunnon ilmanalasta puhuttaessa pääosaan nousevat yleensä lämmitysjärjestelmät. Elintason nousu, lämpimät kesät sekä hyvän huoneilman merkitys asukkaiden vireyteen sekä terveyteen ovat kuitenkin nostamassa myös viilennysjärjestelmien suosiota, jotta asunnot saataisiin pidettyä asuinkelpoisina myös kesäaikaan. Viileä huoneilma on miellyttävä ja vaikuttaa merkittävästi kesäaikana ihmisten perustoimiin, kuten nukkumiseen sekä yleiseen jaksamiseen. Huoneiston viilentämistä pidetään usein kalliina ja ilmastointilaitteissa käytetyt kylmäaineet ovat haitallisia ympäristölle, joten useimmiten viilennysjärjestelmien hankintaa harkitaan useimmiten. Maaviileä on kuitenkin oiva ratkaisu, sillä haitallisia kylmäaineita ei tarvita ja maaviileäjärjestelmä on maalämpöprojektin yhteydessä verrattain pieni lisäkustannus, jonka käyttökustannukset muihin järjestelmiin verrattuna ovat hyvin pienet.

Maakylmää porakaivosta

Porakaivosta on mahdollista nostaa maalämmön lisäksi maakylmää, joka hyödynnetään kesäaikaan talon viilennyksessä. Käytännössä porakaivon putkisto haaroitetaan kylmän liuoksen lähteeksi ja johdetaan kylmävesipumpun kautta talon konvertereille. Järjestelmän teho riippuu liuoksen lämpötilasta, johon luonnollisesti vaikuttaa ulkoilman lämpötila sekä jäähdytysyksiköiden määrä viilennettävässä tilassa. Huoneissa, joissa konverterit ovat, on myös päätelaite, jonka avulla huoneilman lämpötilaa voidaan säätää.

Maakylmä Geodrill

Maakylmä tulee maalämpöjärjestelmään lähes lisäkustannuksitta

Maakylmäjärjestelmä toimii noin kymmenen kertaa energiatehokkaammin, kuin esimerkiksi ilmalämpöpumppu, sillä ainoa kustannus syntyy kiertovesipumpun käytöstä. Passiivinen viilennys verrattuna sähköllä koneellisesti tuotettuun viilennykseen on edullisempaa ilmaisen enegiakaivosta nostetun energian hyödyntämisen vuoksi. Maakylmä ei myöskään vaadi ulkoyksikköä.

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Ummikko

    Pitääkö paikkansa että maakylmä altistaa homevaurioille, kun kosteus tiivistyy viileään massaan?

  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit