Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
13
Jou

Maalämmön asennushinta

Kirjoitettu 13 joulukuu, 2012. . Kategoria: Maalämpöuutiset

Maalämpö on lämmitysvaihtoehtoja mietittäessä yhä useamman talonrakentajan listalla ja lisäksi moni omakotitaloasuja pohtii vaikkapa nykyisen öljylämmityksen vaihtamista maalämpöön. Kysymyksiä herättää etenkin maalämmön asennushinta, joka tässä tapauksessa käsittää kokonaisuutena sekä laitteet että työt. Verrattaessa muihin lämmitysmuotoihin asennushinta on kieltämättä korkea, mutta on otettava huomioon, että maalämpö on ennen kaikkea sijoitus, joka maksaa ensin itsensä takaisin ja alkaa sitten jopa tuottamaan. Sen tarjoamat pienet lämmitys- ja huoltokustannukset takaavat sen, että maalämmön asennus on hintansa väärti.

 

Takaisinmaksuaika

Asennushinta tulee syntyvien säästöjen muodossa takaisinmaksetuksi keskimäärin 5-10 vuodessa. Mitä suurempi talo ja energiankulutus, sitä suurempia ovat myös tulevat säästöt. Kun lämpökaivon asennus on tehty, on sillä putkineen elinikää yli sata vuotta eli se kestää vaivatta koko talon elinkaaren ajan. Maalämpö on vihreää energiaa ja se nostaa myös rakennuksen arvoa.
Maalämpö on siis tulevaisuutta silmällä pitäen hyvä ja kannattava valinta.

 

Kustannukset koostuu:

Maalämpö mitoitetaan aina kohdekohtaisesti ja näin ollen myös asennushinta määräytyy aina lämmitettävän rakennuksen vaatimusten ja olosuhteiden pohjalta. Esimerkiksi jo olemassa oleva vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä helpottaa maalämpöön siirtymistä, mutta se ei ole suinkaan ehdoton vaatimus. Usein maalämpö asennetaan juuri kokonaispakettina, joka sisältää sekä laitteet että kaikki mitoitus- ja asennustyöt. Näin varmistetaan että kaikki hoituu alusta loppuun ammattilaisten voimin. Merkittävän osan kustannuksista muodostaa itse maalämpöpumpun hinta ja lisäksi hintaan vaikuttaa poraus ja kytkennät. Nämä tekijät ovat myös hyvin kohdekohtaisia, kuten seuraavasta selviää.

Pumppuja on erilaisia ja valintaan vaikuttaa mm. lämmitettävien neliöiden määrä, asukkaiden lukumäärä ja talon maantieteellinen sijainti. Porauksen hinta määräytyy puolestaan porattavien metrien sekä maaperän rakenteen mukaan. Urakoitsijoilla on hyvä tietämys kallion syvyyden suhteen, joten sitä ei tarvitse itse selvittää. Pumpun ja porauksen lisäksi kytkennät ja muut mahdolliset lisäpalvelut, kuten vaikkapa lämmitysjärjestelmän muuttaminen vesikiertoiseksi, muodostavat kokonaishinnan.

 

Kallis kertahankinta, halpa käyttö

Kannattaa myös muistaa, että vaikka maalämpö asennushintansa puolesta onkin melko kallis, on kustannusten työn osuuksista mahdollista saada kotitalousvähennystä. Tämän huomattavan edun lisäksi energian hinnan odotettavissa ole nousu lisää tulevaisuudessa maalämmöstä saatavaa säästöä.  Koska projektit ovat kaikki yksilöllisiä, selviää maalämmön asennushinta parhaiten ammattilaiselta kysymällä.  Helpointa lienee pyytää tarjous ja tutkia lisäksi referenssikohteita, joista saattaa hyvinkin löytyä apua myös oman talon maalämmön asennushinnan arvioimiseksi. Kysy tarjousta maalämpö asennuksesta Rototecilta.

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit