Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
30
Hei

Maalämpö: Energiakentät uusiutuvan energian hybridiratkaisuissa

Kirjoitettu 30 heinäkuu, 2013. . Kategoria: Maalämpöuutiset

Maalämpö on uusiutuvaa energiaa, joka valitaan yhä useamman kiinteistön lämmitysjärjestelmäksi. Uraauurtavat erikoisratkaisut, joissa maalämpöä käytetään hyväksi ovat yleistymässä liikekiinteistöissä, koulurakennuksissa ja asunto-osakeyhtiöissä. Suurissa hankeissa voidaan puhua energiakentistä, joissa monta energiakaivoa yhdistetään toisiinsa ja lopuksi pumppukeskukseen kiinteistön tekniseen tilaan.

Maalämmön yhdistäminen toiseen lämmitysjärjestelmään

Suuret kiinteistöt käyttävät useimmiten varalla toista lämmitysjärjestelmää varmistaakseen toimivuuden 110 prosenttisesti. Tämä ei ole vaatimus maalämmön toimivuuden takaamiseksi, mutta moneen kohteeseen on sisällytetty esimerkiksi aurinkoenergian hyödyntämiseen tarkoitettu järjestelmä parantamaan kokonaishyötysuhdetta entisestään.

Sakarinmäen koulukeskuksen hybridiratkaisu

Sakarinmäen koulukeskukseen Östersundomissa Scancool on yhteistyössä Rototecin kanssa suunnitellut Helsingin Energialle uusiutuvan energian hybridiratkaisun, jossa käytetään maalämpöä ja bioöljyä sekä aurinkokeräimiä lämmittämään suomen- ja ruotsinkielisestä alakoulusta, yläasteesta ja päiväkodista koostuvaa koulukeskusta. Aurinkolämpökeräimien avulla lämmitetään porakaivoista lämpöpumpuille tulevan kiertonesteen lämpötilaa, jolloin saavutetaan korkeampi hyötysuhde.

 

Aurinkolämpö kattaa näin 5 % ja maalämpö 79 % vuosittaisesta lämmitystarpeesta. Loppu hoidetaan edelleen bioöljyllä, etenkin talvisin. Hii­li­di­ok­si­di­pääs­töt vä­he­ne­vät 240 000 ki­los­ta 59 000 ki­loon vuo­des­sa. Rototec on porannut kohteeseen 21 energiakaivoa, joista jokainen on 300 metriä syvä. Kaiken kaikkiaan alueelle porattiin 6300 metriä kaivoja. Rototec on vastannut hankkeen aikana kaikesta maalämpöön liittyvästä. Hanke valmistuu kokonaisuudessaan vuonna 2014. Hienoa on myös, että ala-asteikäiset lapset ovat saaneet tutustua tarkemmin erilaisiin energiajärjestelmiin koulussa järjestetyissä työpajoissa. Lisää hankkeesta voi lukea tästä: http://www.oilon.com/scancool/uutiset/Helsingin-Energia/

Rototec on erikoistunut energiakenttiin

Muita kesän kohteita, joihin energiakenttä on suunniteltu ja toteutettu Rototecin toimesta ovat muun muassa Imatralla sijaitseva ABC sekä Parikkalan S-Market. Näihin kohteisiin on myös asennettu jäähdytys samasta järjestelmästä saatavan maakylmän avulla. Luonnollisesti tämäkin entisestään parantaa järjestelmän hyötysuhdetta.

 

Rototec on kuluneen vuoden aikana erikoistunut suurien hankkeiden energiakenttien suunnitteluun sekä toteuttamiseen. Rototec tarjoaa myös erilaisia yhdistelmäratkaisuja, mikäli olemassa olevaa lämmitysjärjestelmää halutaan hyödyntää yhdessä maalämmön kanssa. Etenkin omakotitalohankkeissa korostuu, että lämpökaivot eivät saa olla 15 metriä lähempänä toisiaan, jotta ne eivät ns. varasta lämpöä toisiltaan. Energiakenttien suunnittelun lähtökohtana on käytettävissä olevan tilan määrä. Perusmalli on X määrä kaivoja 15 metrin etäisyydellä toisistaan. Jos tilaa ei ole käytettävissä tarpeeksi, voidaan kaivot sijoittaa jopa parin metrin välein, kunhan porausreiät kaavoitetaan vinoon toisistaan ja varmistetaan näin, että kaivot saavat kuitenkin riittävästi lämpöä kalliosta.

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit