Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
17
Huh

Maalämpö on hinnakas kertainvestointi, joka kannattaa

Kirjoitettu 17 huhtikuu, 2012. . Kategoria: Kalliolämpö, Maalämpö, Maalämpö hinta, Maalämpöpumput, Maalämpöuutiset

Maalämpö nostaa suosiotaan lämmitysjärjestelmänä, sillä siihen vaihtaminen on helppoa, se on uusiutuvaa ja näin ollen ekologista energiaa sekä käyttökustannukset ovat alhaiset, kunhan järjestelmä on asennettu. Kertainvestointina maalämpö on melko kallis ja usein kysyttyyn vastaukseen ”Mikä on maalämmön hinta”, on niin monta vastausta, kuin on taloakin. Tästä huolimatta jonkinlaista osviittaa maalämmön hinnasta voi antaa ja tähän artikkeliin onkin kerätty seikkoja, jotka vaikuttavat maalämmön hinnan muodostumiseen, eli mitkä seikat vaikuttavat kertainvestoinnin suuruuteen.

 

Maalämpöremontin hinta koostuu lämpökaivon porauksesta (sisältää porauksen sekä kilkkeet porakaivoon), maalämpöpumpusta, asennustyöstä (mm. vaakaputken asennus, kaivon kytkeminen maalämpöpumppuun) sekä mahdollisista muista kuluista urakoitsijasta riippuen.

 

Rototec_maalämpö

Maalämmön hinnan voi katsoa rakentuvan kolmesta päätekijästä:

1. Lämpökaivon porauksen hinta määräytyy metrihinnan perusteella, joka on normaalisti eri riippuen siitä porataanko maaperää vai kalliota. Suurimmalla osalla urakoitsijoista on tiedossaan paikkakuntakohtaiset tiedot kallioperän syvyydestä, jolloin porakaivon kokonaishinnan laskeminen on helppoa. Tämän lisäksi porakaivon kokonaissyvyys vaikuttaa hintaan ja syvyys riippuu muun muassa energiantarpeesta, eli miten paljon kaivosta tulisi saada energiaa, jotta maalämpöpumppu toimisi optimaalisesti.

 

Rototec_poraus

Porauksen metrihinta riippuu porattavan maaperän rakenteesta – kallioporauksen metrihinta on keskimäärin 30-40 €/metri ja maaperän eli kallioperää peittävän irtomaakerroksen poraaminen 50-75 €/metri. Maaperän paksuus on keskimäärin 10 metriä Suomessa, mutta sen paksuus vaihtelee nollasta sataan metriin paikasta riippuen. Urakoitsijoilla on usein referenssiprojektien kautta hyvä tietämys kallion syvyyden suhteen, joten kallion syvyys selviää tarjouksen pyynnön yhteydessä, eikä sitä tarvitse itse selvitellä.

 

2. Maalämpöpumpun hinta vaikuttaa luonnollisesti osaltaan maalämmön hintaan. Maalämpöpumppuja on erilaisia ja lämmitettävät neliöt, keskimääräinen sisäkorkeus, lämmitettävät kuutiot, asukkaiden lukumäärä, eristykset, tehontarve, talon maantieteellinen sijainti, lämmitystapa, ilmanvaihto, lämpimän käyttöveden tarve jne. vaikuttavat maalämpöpumpun valintaan ja näin ollen maalämmön hintaan. Tässäkin asiassa urakoitsijat auttavat mielellään selvittämään, millainen lämpöpumppu olisi paras valinta ja kattaa talon energiatarpeen.

 

3. Muut kulut. Urakoitsijasta riippuen maalämpöpumpun asennuskulut sekä muut lisäpalvelut tulevat laitteiden sekä porakaivon päälle.

 

 

Maalämmön hinta riippuu talon energiatarpeesta

Tämän lisäksi myös talo, johon järjestelmä asennetaan, vaikuttaa hintaan. Suurin kustannuserä muodostuu lämmitysjärjestelmän vaihdosta, mikäli talossa ei ole aikaisemmin ollut vesikiertoista lämmitysjärjestelmää, jonka maalämpö vaatii toimiakseen. Maalämmön paras hyöty saadaan irti lattialämmityksellä, joten sen olemassaolollakin on merkityksensä kustannusten suuruuteen.

 

Maalämpöremontin kokonaishinta liikkuu keskimäärin 12 000 ja 15 000 euron välillä, mutta mikäli talon lämmitysjärjestelmä vaatii muutoksia, voi hinta kohota jopa lähemmäs 30 000 euroa. Toki tällainen kustannus vaatii jo melko isokokoisen asunnon, jossa joka huoneeseen on tehtävä patteriremontti.

 

Maalämmön hinta selviää parhaiten tarjousta pyytämällä; yritykset tekevät kaikkea kokonaisratkaisuista yksittäisiin projektin osiin, joten kannattaa selvittää, mitä laskelma sisältää. Lisäksi referenssikohteiden tutkiminen kannattaa, sillä niistä voi saada vinkkejä myös oman talon kustannusten laskemiseksi.

 

Kotitalousvähennyksin ja energia-avustuksin voi maalämmön hintaa karsia entisestään ja parhaillaan jopa yli 1/3 osa maalämmön hinnasta voi olla katettavissa avustuksin. Avustuksia voi selvittää muun muassa ARA:n nettisivuilta (asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) ja kotitalousvähennyksestä lisätietoa löytyy vero.fi –sivustolta.

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit