Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
21
Tam

Maalämpö kerrostaloon

Kirjoitettu 21 tammikuu, 2013. . Kategoria: Maalämpö, Maalämpöuutiset

Maalämpöbuumi alkoi Suomessakin lähinnä pientalojen kohdalla. Tekniikka kehittyy kuitenkin huimaa vauhtia eikä maalämpö ole onneksi jäänyt ainoastaan omakotitaloasujien iloksi. Nopean teknologisen kehityksen lisäksi maalämmön suosiota ovat nostaneet muiden energiamuotojen alati kasvavat kustannukset. Nyttemmin maalämpöä asennetaan niin uusiin kuin vanhoihinkin rivi- ja kerrostaloyhtiöihin. Pureudutaan tässä nyt hieman tarkemmin siihen, miten maalämpö kerrostaloon oikeastaan soveltuu ja mitä tulisi ottaa huomioon etenkin lämmitysjärjestelmän vaihtoa harkittaessa.


Maalämpö kerrostaloon

 

Kun lämmitysjärjestelmät alkavat tulla iäkkäissä taloyhtiöissä tiensä päähän on edessä väistämättä jonkinlainen energiaremontti. Ja nykyisin tämä tarkoittaa yhä useammin myös sitä, että koko järjestelmä vaihdetaan kokonaan toisenlaiseen, olkoot sitten kyseessä vaikka siirtyminen maalämpöön öljylämmityksestä. Joka tapauksessa koko lämmitysjärjestelmän uusiminen kerrostaloon vaatii tarkkaa suunnittelutyötä ja tässä kannattaa aina hyödyntää alan asiantuntijan apua. Ammattilaista kannattaa pyytää myös tarkistamaan tarjouspyyntö ennen sen lähettämistä, jotta siinä on varmasti kaikki vaadittavat tiedot keskenään vertailukelpoisten tarjousten saamiseksi.

Maalämmön hankinta kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan pyrkiä toteuttamaan ns. pakettiratkaisuna yhden toimijan kautta. Näin ollen ainakin pystytään välttämään turhia riskejä, kun taloyhtiöllä on vain yksi sopimuskumppani koko projektin aikana. Mahdollisten ongelmien ratkaiseminen ja vastuiden selvittäminen on tällöin huomattavasti yksinkertaisempaa kuin lukuisten eri toimijoiden kanssa työskenneltäessä.


Kerrostaloon maalämpöä mietittäessä täytyy luonnollisesti myös ottaa taloudellinen näkökulma huomioon. Monille taloyhtiöille maalämpö onkin juuri keino säästää tulevaisuuden kuluissa. Investointikustannusten lisäksi taloyhtiön osakkaita kiinnostaa varmasti myös se, missä ajassa maalämpö tulee ”maksamaan itsensä takaisin”. Takaisinmaksuaika voi vaihdella energian hintojen muuttuessa. Käytännössä monissa taloyhtiöissä esimerkiksi öljyn hinnannousu on lyhentänyt arvioituja takaisinmaksuaikoja.


Maalämpöä hybridinä

Vaikka maalämpö soveltuukin kerrostaloon siinä missä omakotitaloonkin, voi kohdekohtaisia eroja tai erilaisia esteitä ilmetä. Joskus ahdas pihapiiri lähellä olevine naapuritaloineen voi rajoittaa porakaivojen määrää. Niinpä joissakin taloyhtiöissä ollaan päädytty järjestelmään, jossa lämmönlähteenä toimii maalämpö ja jokin toinen energianlähde. Tällaisen hybridijärjestelmän toisena osana voidaan hyödyntää esimerkiksi poistoilmaa. Hybridijärjestelmien etuna on myös se, että niiden avulla voidaan kasvattaa suurten kohteiden energiatehokkuutta.


Maalämpöä yhä suurempiin kiinteistöihin

Maalämmön hyödyntäminen kerrostaloasuntojen lämmityksessä ei suinkaan ole Suomessakaan enää mikään suuren ihmetyksen aihe. Sitä on tehty jo vuosia. Yksi ensimmäisistä maalämpökerrostaloista lienee Peabin rakennuttama Maskun Poutapilvi, joka valmistui jo vuonna 2009. Nyttemmin kerrostaloon valitaan maalämpö etenkin uudiskohteissa nimenomaan ekologisen rakentamisen nimissä. Loistava esimerkki tästä on Espoon Suurpelto, jossa useaan kerrostaloon on asennettu maalämpöjärjestelmä. Suurpellosta voidaan muutenkin puhua vihreän rakentamisen esimerkkinä, sillä alueen energiastrategiaan kuuluu mm. se, että Suurpelto on vuonna 2030 hiilineutraali kaupunginosa.

 

Myös vanhempien esimerkkien valossa maalämpöön vaihtaminen on ollut osuva ratkaisu. Nokialaiseen kerrostaloon maalämpö asennettiin reilut kolme vuotta sitten eikä tätä ole tarvinnut yhtiökokouksissa katua. Itse asiassa säästöt ovat osoittautuneet jopa arvioitua suuremmiksi ja näin ollen takaisinmaksuaikakin lyhenee.

 

Eikä maalämpöjärjestelmien hyödyntäminen rajoitu vielä edes kerrostaloasteelle, sillä niitä asennetaan jatkuvasti enemmän myös todella suuriin kohteisiin. Hyvänä esimerkkinä voidaan mainita Meilahden sairaala Helsingissä tai vaikkapa Rovaniemen lentokenttä, jossa öljylämmitteisten hallien kohdalla siirryttiin maalämpöön tavoitteena jopa yli 60 % kustannussäästöt.

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit