Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
14
Tam

Maalämpö – Kulutus todellisen esimerkin valossa

Kirjoitettu 14 tammikuu, 2013. . Kategoria: Maalämpö hinta, Maalämpöuutiset

Niin kuin Rototecinkin sivuilta ilmenee maalämpöön siirtyminen vaikkapa suorasta sähkölämmityksestä tai öljylämmityksestä vähentää sähkönkulutusta tuntuvasti. Täysin sataprosenttisen vihreää maalämpö ei pienestä hiilijalanjäljestään huolimatta ole, sillä maalämpöpumppu vaatii sähköä toimiakseen ja lisäksi kovimmilla pakkasilla maalämpöpumpun vastus on apuna talon lämmittämisessä. Kulutus on joka tapauksessa sen verran vähäistä, että lämmityskulut eivät pääse rajusti vaihtelemaan sähkön hinnan mukaan. Koska sähkönkulutus on kuitenkin aina talokohtaista riippuen niin käytettävästä pumpusta kuin sääolosuhteista ja asuinpinta-alastakin, jää puhe väkisinkin hieman abstraktille tasolle. Saadaksemme hieman konkreettista faktaa pöytään, päätimme ottaa käsittelyyn todellisia lukemia maalämpöä hyödyntävän omakotitalon kulutuksesta.

Faktat pöytään

Esimerkkitalomme on omakotitalo Jyväskylän Puuppolassa. Kokonaisneliöitä talossa on 210, joista asuinneliöitä 165 ja lisäksi autotallista löytyy 34 lämmintä neliötä (sisälämpötila n. 14-15 astetta). Kyseinen talo ja sen rakennusvaiheet ovat pääosassa myös mielenkiintoisessa ja suositussa rakennusaiheisessa blogissa rakennusprojekti.fi, jossa kuvataan nimensä mukaisesti rakennusprojektin eri työvaiheita tekstein ja kuvin. Blogin ylläpitäjä ja pääkirjoittaja Timo Ruokolainen rakensi itse täysipäiväisesti talon perheelleen sukulaisten ja ystävien talkooavulla.


Tuoreen omakotitalon vuosittainen energiankulutus saatiin laskettua ensimmäisen kerran viime syksynä. Tarkasteltava ajanjakso ulottuu syyskuun 2011 alusta elokuun 2012 loppuun. Sähkön osalta vuosikulutuksen lukemaksi tuli 9801 kWh. Ennakko-oletukset kulutuksen tasosta olivat liikkuneet noin 12000-13000 kilowattitunnin paikkeilla, joten voitaneen todeta lopputuleman olevan positiivinen yllätys. Lisäksi blogissa seurataan tiiviisti kuukausittaisia lukemia, alla esimerkkiotos.


Lokakuun 2012 energiankulutuslukemat:
Sähkö: 731 kWh
Maalämpöpumppu kävi 141 tuntia, joista lämmintä käyttövettä tehty 35 tuntia.
Käynnistyksiä oli 373 kpl.

 

Lokakuussa 2011 vastaavat lukemat olivat:
Sähkö: 730 kWh
Maalämpöpumppu kävi 132 tuntia, joista lämmintä käyttövettä tehty 39 tuntia.
Käynnistyksiä oli 532 kpl.

 

Eli ainakin maalämpöpumpun käynnistyskertoja on saatu alas ajamalla säädöt järkeviksi. Lisäksi sähkönkulutukseen voi vaikuttaa hyödyntämällä takkaa talviaikaan. Maalämpöhän ei kovimmillakaan pakkasilla vaadi tulisijan käyttöä, mutta kuten Timo blogissaan mainitsee, puilla lämmittäminen on sekä mukavaa ja säästää myös kovilla pakkasilla sähköä kun lämpöpumpun vastusta ei tarvita. Samalla varmistetaan parempi hyötysuhde, kun pumpulla on kaikkein kylmimpinä aikoina lepojaksoja. Hyötysuhde on omiaan takaamaan optimaalisen maalämpöratkaisun.

Kulutuksen mittaaminen jatkuu

Kaiken kaikkiaan maalämpö on turvallinen valinta lämmitysjärjestelmäksi, sillä sen kustannukset eivät juuri vaihtele, vaikka sähkön tai öljyn hinta muuttuisikin. Kiitokset Timolle mittaustuloksista! Lisää rakennusprojekti-blogin kuulumisia ja tuoreita mittaustuloksia löytyy osoitteesta www.rakennusprojekti.fi.

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
 • Seppo Puttonen

  onks kyseessä pelkkä lämpöpumpun kulutus vai kaikki sähkö? (valot pesukoneet kylmiöt , sauna ja  kuivauskaappi yms.) Uskon kun nään sähkölaskusta kopion.

 • juhhe

  meillä olis sähkönkulutus tuplaantunut nyt 10000kwt/v maalämmön jälkeen 20000kwt/v

 • Lapikas666

  Meil kävi silleen että ensin oli öljy+ILP*2 ja sitte mentiin maalämpöön niin sähkönkulutus on himpun verran pienempi.ILP nykyään käytetty lähinnä kesäisin viilennykseen.Maalämpö ollut n 2,5v.Talo rak.1964 puruseinät välikatol riittävästi selluvillaa.

 • Kiinnostaako maalämpö?

 • Maalämpöblogin kategoriat

 • Uusimmat kirjoitukset

 • Slummässiga borrhål

 • Asiakkaiden kokemukset

  Asiakkaiden kommentit