Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
21
Syy

Maalämpö pähkinänkuoressa

Kirjoitettu 21 syyskuu, 2013. . Kategoria: Energiakaivo, Maalämpö, Maalämpö hinta

Maalämpö käsitteenä alkaa olla monille suomalaisille jo tuttu juttu ja myös maalämpöpumpun toimintaperiaate selvää pässinlihaa ainakin heille, jotka ovat asiaan vähääkään perehtyneet. Alustavasti maalämmön harkintaa pohtivat joutuvat kuitenkin yleensä selaamaan netin eri tietolähteitä ja keskustelupalstoja useita tunteja tai jopa päiviä ennen kuin tuloksena on jonkinlainen käsitys maalämmöstä lämmitysmuotona sekä sen tuomista eduista ja sen asettamista vaatimuksista.

 

Helpottaaksemme hieman maalämmöstä kiinnostuneiden ihmisten urakkaa, päätimme koota tähän yleisimpiä faktoja maalämpöön ja sen hankintaan liittyen. Ja koska haluamme pitää listan verrattain yksinkertaisena ja helposti lähestyttävänä, emme jokaista poikkeustapausta voi ylös kirjata. Lisätietoja halutessaan voi meihin olla toki yhteydessä ja kysyä lisää.

Maalämpö on kertainvestointina suuri…

Muihin lämpöpumppuihin verrattuna on maalämpöpumppu huomattavasi kalliimpi. On kuitenkin otettava huomioon, että maalämpöpumppua käytetään kiinteistössä pääasiallisena lämmitysmuotona. Muut lämpöpumput puolestaan toimivat vain lisälämmittiminä tai –jäähdyttiminä. Maalämmön hinta vaihtelee karkeasti arvioiden 10 000 – 20 000 euron välillä. Uudiskohteeseen asennettava maalämpö on yleensä edullisempi kuin saneerauskohteeseen hankittava järjestelmä. Tilat ja muut olosuhteet vaikuttavat tapauskohtaisesti maalämmön hintaan.

…mutta käytössä edullinen

Yksi maalämmön suurimmista eduista ympäristöystävällisyyden lisäksi on sen alhaiset käyttökustannukset. Vuositasolla lämmityskustannukset voivat olla jopa 70 % alhaisemmat verrattaessa vastaavaan suoralla sähköllä tai öljyllä lämpiävään taloon. Maalämmön edut korostuvat lämmitettävän tilan koon kasvaessa. Yleensä suositus on hankkia maalämpö noin 100 neliön ja sitä suurempiin taloihin. Maalämpö maksaa itsensä takaisin olosuhteista riippuen n. 6–10 vuodessa.

Maalämpö jaetaan kiinteistöön veden avulla

Kiinteistössä on oltava vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, jotta maalämpöä voidaan hyödyntää. Käytännössä tämä tarkoittaa joko pattereita tai lattialämmitystä.

Maalämpöön tarvitaan lupa sekä sopiva tontti

Maalämmön asentamista varten on hankittava kunnalta toimenpidelupa. Luvan hinta vaihtelee paikkakunnittain, mutta on maksimissaan noin 700 euroa. Maalämmön hankinnan voivat estää tontilla sijaitsevat maanalaiset rakenteet tai pohjavesialue. Myös maaperän laadulla on vaikutusta, sillä soraharju ei sovellu maalämmön lähteeksi.

Lämpökaivo vai vaakaputkisto

Suomessa reilusti yli puolet maalämpöjärjestelmistä on varustettu lämpökaivolla. Vaakaputkistot ovat yleisempiä harvaan asutuilla alueilla, jossa on enemmän tilaa pitkien putkien upottamiselle pintamaahan. Myös vesistöistä vaakaputkistolla lämpöä kerääviä järjestelmiä on Suomessa käytössä jonkin verran. Taajamissa ahtailla tonteilla lämpökaivo on usein ainoa vaihtoehto. Vaakaputket ovat jonkin verran edullisempi vaihtoehto, mutta vaativat huomattavasti enemmän tilaa ja mielellään savisen maaperän.

Referenssit kertovat paljon

Maalämpöjärjestelmän suunnittelu, lämpökaivon poraaminen sekä maalämpöpumpun asennus vaativat ammattitaitoa ja kokemusta. Siksi toimittajan valinnassa kannattaakin olla tarkka ja pyrkiä etukäteen tutustumaan mm. yrityksen referensseihin.

 

Oikein mitoitettu ja asennettu maalämpöpumppu on fiksu sijoitus, josta nautit vielä pitkään tulevaisuudessa!

 

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit