Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
19
Mar

Maalämpö rivitaloon

Kirjoitettu 19 marraskuu, 2012. . Kategoria: Energiakaivo, Maalämpö

Vielä muutama vuosi sitten oli vallalla käsitys, jonka mukaan maalämpö soveltuu lähinnä omakotitaloihin, vapaa-ajan asuntoihin tai muihin pieniin rakennuksiin. Tuo vaikutelma on onneksi jäämässä historiaan, sillä nykyään maalämmöstä on saatavilla yhä enemmän tietoa, johon perehtymällä käy ilmi, että maalämpö soveltuu myös niin kerros- ja rivitalojen kuin teollisuuskiinteistöjen ja miksei vaikkapa hotellienkin tarpeisiin.

 

Maalämpö yleistyy

Viime vuonna maalämpöpumppujen myynti kasvoi yli 70 prosenttia ja Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry innostuikin kutsumaan kasvua leikkimielisesti “maalämpöjytkyksi”. Joka tapauksessa Suomen lämpöpumput tuottavat energiaa jo yhden ydinvoimalayksikön verran.

 

Maalämpö rivitaloon

Parin edellisen vuoden aikana maalämpö on kasvattanut suosiotaan myös rivitalokohteissa. Yksi tärkeimmistä syistä valita maalämpö rivitaloon on ollut halu hillitä jatkuvasti kasvavia energiakuluja. Öljyn ja sähkön kallistuminen on näkynyt suoraan myös osakkaiden hoitovastikkeissa ja niinpä monessa rivitaloyhtiössä onkin siirrytty energiatehokkaaseen maalämpöön. Maalämpöön siirtyminen saattaa pudottaa rivitalon energiakulut jopa puoleen ja ainoa käyttökustannus syntyy lämpöpumpun käyttämästä sähköstä. Rivitalon lämmitystarvetta ei voida kattaa aivan kokonaan maalämmöllä, mutta yleisimmin isoissa yhtiössä maalämmön osuus mitoitetaan 60-80 prosenttiin. Porattavien reikien määrä ja syvyys sekä laitteiden teho kartoitetaan taloyhtiökohtaisesti. Lisätehoa sähkövastuksista tarvitaan etenkin talviaikaan kovilla pakkasilla, mutta myös esimerkiksi silloin, jos jokaisessa asunnossa nautitaan kuumasta suihkusta samaan aikaan.

maalämpö rivitaloon

Energiaremontti

Kun taloyhtiössä tulee ajankohtaiseksi vanhan lämmitysjärjestelmän korjaaminen tai uusiminen, harkintaan otetaan varmasti myös niin maalämpö kuin muutkin vaihtoehtoiset lämmitysmuodot. Esimerkiksi öljylämmitysjärjestelmän korjaaminen on usein kallis ja laaja projekti, jonka jälkeen käytössä on yhtä polttoaine, joka on altis hintojen muutokselle. Niinpä alkuinvestoinnin jälkeen käyttökustannukset murto-osaan pudottanut maalämpö  on osoittautunut useassa rivitaloyhtiössä edullisimmaksi ja huolettomimmaksi vaihtoehdoksi. Toki myös ympäristöarvot vaikuttavat yhä useammin päätöksenteon taustalla.

 

Tilaa säästävä ratkaisu

Muita hyviä puolia maalämpöä rivitaloon harkittaessa ovat käytön siisteys ja järjestelmän vaatima pieni tila, sillä koko koneisto mahtuu noin parin neliön alueelle. Lisäksi suurin osa järjestelmän osista, kuten lämpökaivo ja lämmönkeruuputkisto, eivät kulu käytössä lainkaan. Myös maalämpöpumpun huoltaminen hoituu vaivattomasti eikä säännöllisin toimenpiteisiin sisälly muuta kuin suodattimien ja venttiilien puhdistaminen sekä mittarien lukeminen. Lakisääteinen kylmäaineen riittävyys putkistossa tulee tarkistaa kerran vuodessa.

 

 

 

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit