Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
29
Mar

Maalämpö Meilahden Sairaalaan – Rototec

Kirjoitettu 29 marraskuu, 2012. . Kategoria: GeoDrill, Kalliolämpö, Maalämpöuutiset

Vielä parikymmentä vuotta sitten öljy- tai sähkölämmitykselle ollut varteenotettavaa vaihtoehtoa suurissa kiinteistöissä. Nykyään kun öljyn raaka-aine hinnat nousevat nousemistaan, voi olla järkevää miettiä lämmitys uusiksi. Monet suuret kiinteistöt ovat valinneet maalämmön lämmitystavakseen, jolloin he eivät pelkästään säästä luontoa vaan myös selvää rahaa.

 

Maalämpöä on sanottu olevan vaikeaa, tai lähes mahdotonta, hyödyntää kaupungeissa lukuisten tunneliverkostojen ja liian lähellä olevien tonttien takia. Meilahden sairaala valitsi tästä huolimatta maalämmön sekä maakylmän 15 kerroksiseen tornisairaalaan. Ratkaisun taustalla olivat imagosyiden lisäksi maalämmön tuomat taloudelliset hyödyt.

 

Meilahti Geodrill maalämpö

Meilahden tornisairaala valmistui vuonna 1965 ja se on palvellut asiakkaitaan uskollisesti vuosien saatossa. Tornisairaalaa on korjailtu tasaisin väliajoin, muun muassa julkisivukorjauksin 80- ja 90-luvuilla. Nyt meneillään oleva laaja peruskorjaus kuitenkin kestää vuoteen 2014 saakka. Esimerkiksi julkisivu palautetaan lähes alkuperäisen näköiseksi ja sekä ilmanvaihto- että lämmitysjärjestelmä uusitaan. Kerroksia talossa on kaiken kaikkiaan yhdeksäntoista: viisitoista käytössä maan päällä, kaksi maanalaista, sekä kaksi ilmastointiin tarkoitettua.

 

Sairaalan korjausprojektia johtava Ulla Mehik Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiiristä (HUS) vastaa, että maalämpö valittiin eritoten imagosyistä. ”Tulevaisuutta ajatellen koimme, että lämmitysjärjestelmäksi Meilahden sairaalaan sopisi kaikkein parhaiten maalämpö. Se ei pelkästään ole vihreää energiaa ja kestävää kehitystä, mutta tulemme myös säästämään pitkän pennin lämmityskuluissa. Sitä paitsi saamme samasta järjestelmästä ilmastoinninkin käyttämällä niin sanottua maakylmää.” Mehik kertoo.

 

Rototec Meilahti porausjätekontti

 

Sairaalan uuden lämmitysjärjestelmän riittävän tehon takaamiseksi kartoitettiin 49 kappaletta 250 metrin syvyistä lämpökaivoa. Jokainen porakaivo vaatii vähintään 15 metrin etäisyyden toisesta porakaivosta ja näin ollen Meilahden pihapiiri olisi ollut täynnä reikiä. Projektissa päätettiin täten sijoittaa porakaivot järjestelmällisesti uuteen 300 autopaikan pysäköintihalliin, 30 metriä maan alle. Maalämpökaivojen porauksen hoiti sekä suuriin kiinteistöihin että omakotitaloihin maalämpöratkaisuja poraava Rototec.

 

Geodrill Meilahti

 

 

”Poraamme yleensä ulkona, kiinteistöjen pihalla ja nyt ollaankin 30-35 metriä maan alla kallion uumenissa, niin onhan tämä sinällään vähän erilainen työympäristö. On kuitenkin kunnia olla mukana Meilahden projektissa, koska se on tiettävästi suurimpia ja merkittävimpiä laatuaan olevia maalämpöprojekteja Suomessa” – kertoo Rototecin projektijohtaja Andreas Granholm. Hän on vastuussa neljä viikkoa kestävästä porausprojektista. ”Töitä riittää päivittäin 12 tunniksi. Ellemme olisi kaupungin keskellä, voisimme porata yötä päivää.” Granholm jatkaa. Meilahden kallioon porataan kaiken kaikkiaan reilut 12 kilometriä kaivoja.

 

Tunneleissa on pystyttävä työskentelemään, vaikka työkoneet ovat käynnissä taukoamatta. Näin ollen esimerkiksi porausjätekontti on välttämätön, sillä muuten tunnelit täyttyisivät pölystä. Tämän lisäksi pakokaasut oli johdettava tunnelista ulkoilmaan. Rototec löysi kaikkeen ratkaisun ja työnteko on sujunut ilman suurempia ongelmia. ”Jos meidän pitää jossain porata, niin kyllähän me sen teemme, riippumatta mahdollisista vastoinkäymisistä” Granholm naurahtaa.

 

Projekti etenee aikataulussaan ja jäämme odottelemaan Tornisairaalan peruskorjauksen valmistumista vuonna 2014.

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit