Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
30
Jou

Maalämpö sopii myös isoon halliin

Kirjoitettu 30 joulukuu, 2013. . Kategoria: GeoDrill, Maalämpö, Maalämpöuutiset

Pientalojen lämmityksestä laajempaan suosioon noussut maalämpö on nykyään
käypä ratkaisu myös isompien kiinteistöjen lämmittämiseen. Tarvittaessa onnistuu saman järjestelmän avulla myös jäähdyttäminen käyttämällä ns. maakylmää. Yleisen tietoisuuden kasvaessa ja teknologian kehittyessä maalämpöä on alettu pitää erittäin varteenotettavana vaihtoehtona muille lämmitysmuodoille suurtenkin rakennusten kohdalla.

 

Maalämmön hyvinä puolina pidetään etenkin sen ympäristöystävällisyyttä ja alhaisia käyttökustannuksia. Uusiin rakennuksiin maalämpö saattaa olla pienen vertailun jälkeen itsestään selvä vaihtoehto. Vanhoissa kiinteistöissä puolestaan maalämpöön saatetaan päätyä remontin yhteydessä yksinkertaisesti sen tuomien säästöjen vuoksi.

Maalämpö osana modernia kokonaisuutta

Maalämpö istuu hyvin myös osaksi modernia arkkitehtuuria edustavaa rakennusta, jossa on otettu huomioon niin ympäristö, toiminnallisuus kuin yleisilme. Hyvä esimerkki tästä on yksi Rototecin maalämpökohteista Oulussa eli VR:n Nokelan varikolle rakennuttama uusi matkustajajunien huoltohalli, jonka avulla junia voidaan huoltaa nyt myös Pohjois-Suomessa. Radan kunnostuksen myötä oletettavasti matkustajamäärät lisääntyvät, jolloin myös junakalustoa tarvitaan enemmän. Tällöin on tärkeää, että junia voidaan huoltaa myös radan pohjoispäässä. Uusi huoltohalli helpottaa tilannetta myös talviaikaan, sillä junia ei tarvitse seisottaa odotusaikoja ulkosalla kylmettymässä.

 

Maalämmöllä lämmitettävän hallin pituus on huikeat 334 m ja leveyttä sillä on yli 70 m. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sisään voidaan ajaa kerrallaan jopa neljä Pendolinoa.

 

Ison hallin lämmittäminen vaatii luonnollisesti ison määrän energiaa ja maalämpöä saadaan yhdestä lämpökaivosta vain tietty määrä. Näin ollen Rototec porasikin paikalle useita maalämpökaivoja, jotka muodostavan ns. energiakentän. Yksittäiset kaivot yhdistettiin kokoomakaivoon, josta energia johdetaan runkolinjaa pitkin maalämpöpumpuille. Tarkka maalämpökaivojen määrä sekä syvyys selvitettiin etukäteen suorittamalla mm. maaperän lämmönjohtokyvyn kertova TRT-mittaus. Myös terminen vastetesti –nimellä tunnetun mittauksen tarkoituksena on varmistaa maalämpöprojektin kustannustehokkuus ja välttää poraamasta liikaa tai liian vähän energiakaivoja.

Palkittu kokonaisuus

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikkaa edistävä ja alan ajankohtaisia aiheita esille nostavan YTR:n Rakennustekoraati palkitsi VR:n huoltohallin vuoden 2013 Pohjois-Suomen Parhaana Rakennustekona. Palkinnon taustalla vaikuttavia tekijöitä olivat mm. ympäristönäkökohdat ja tekniikka, rakennuksen mukanaan tuoma työllisyys sekä julkisivun taideteos.

 

Maalämpö, ledeillä toteutettu valaistus ja pesuveden kierrättäminen säästävät merkittävän määrän energiaa näin ison rakennuksen kohdalla. Tästä on hyvä jatkaa kohti uutta vuotta ja uusia maalämpöprojekteja.

 

 

 

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit