Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120


Maalämpö on kallioperään varastoitunutta ilmaista energiaa.

Maalämpö säästää

Maalämpö

Vastaanota tarjous!

Rototec poraa vuosittain yli 6000 maalämpökaivoa

Rototec on kasvanut nopeasti yhdeksi suurimmista maalämpöporaajista maassamme. Poraamme yli 6000 geoenergiakaivoa vuosittain. Katso lisää referenssikartasta. Maalämpö Suomessa.
Rototecilla on toimintaa Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Norjassa. Rototec Maalämpö.

Valitse maalämpö ja säästä 75 % lämmityskustannuksissasi

Lämpöpumpuista tulee vuosi vuodelta tehokkaampia ja monet valmistajat lupaavatkin, että valitsemalla maalämmön voit säästää jopa 75 % lämmityskustannuksissasi.

Mitä on maalämpö?

Maalämpö tarkoittaa kallioperässä olevan energian hyödyntämistä. Maalämmön muodossa esiintyvä energia on peräisin auringosta. Auringon energia varastoituu syvälle maahan. Suomessa aurinko lämmittää aina 10 metrin syvyyteen saakka. 200 metrin syvyydessä on vielä noin 10 astetta lämmintä. Suomessa, kuten Ruotsissakin, maalämpö on luokiteltu uusiutuvaksi energialähteeksi. Energia otetaan kalliosta, jossa lämpötila on aina 4–10 asteen välillä porakaivoon asennettavan keruuputken avulla ja pumpataan kaivosta maalämpöpumpun avulla. Ruotsissa maalämpöpumput tuottavat 15 kertaa enemmän energiaa kuin esimerkiksi tuulivoima. Maalämpöpumppu käyttää yhden yksikön ja tuottaa kolme yksikköä energiaa. Kotitaloudet, jotka ovat vaihtaneet öljylämmityksen maalämpöön ovat laskeneet säästävänsä vuosittain jopa 2 000 euroa.
Rototec maalämpö

Kuinka kauan 200 metriä syvän maalämpökaivon poraaminen kestää?

Yleensä maalämpökaivon poraamiseen ja asentamiseen riittää yksi päivä.

Maalämmön tarpeen mitoitus

Maalämpöporakaivon mitoitusvaiheessa tulisi kartoittaa talouden energiankulutus  – kuinka paljon energiaa kuluu oleskelutilojen lämmitykseen ja mikä on käyttöveden määrä. Lämpöpumppuvalmistaja tai -myyjä auttaa mitoittamisessa. Suurimmalla osalla maalämpöpumppuvalmistajista on kotisivuillaan energiatarvelaskurit. Porakaivon mitoittaminen (linkki)

Kuinka paljon maalämpöjärjestelmän hankkiminen omakotitaloon maksaa?

Maalämpöjärjestelmän kustannukset liikkuvat 12 000 ja 20 000 euron välillä riippuen maalämpöpumpun koosta, porakaivon syvyydestä sekä aiemmasta lämmitysjärjestelmästä.
Rototec maalämpöjärjestelmä omakotitaloon

Paljonko maksaa vaihtaa öljylämmityksestä maalämpöön?

Avaimet käteen -tyyppinen uusi maalämpöjärjestelmän poraus ja asennus keskikokoiseen omakotitaloon, jonka lämmitys on aiemmin hoidettu öljyllä, kustantaa noin 15 000 euroa.

Kauanko maalämmön asennus kestää?

Maalämpöjärjestelmän asennus kestää korkeintaan pari päivää. Poraamiseen menee yksi päivä ja toinen maalämpöpumpun asennukseen.
Rototec Putket

Mitä geoenergiakenttä tarkoittaa?

Geoenergiakenttä on suuri maalämpöjärjestelmä, joka koostuu useista toisiaan lähekkäin poratuista porakaivoista. Porakaivot voivat olla 100 metristä 300 metriin syviä ja niitä voi olla sadoittain. Porakaivoihin asennetaan suljettu keruuputkijärjestelmä, joka on täytetty jäätymisenestoaineella. Energiavarasto toimii siten, että lämpö varastoituu energiakaivoihin kesän aikana samalla kun kalliosta pumpataan maakylmää ilmastointia ja muuta jäähdytystä varten. Tämä johtaa siihen, että energiakaivot ovat täynnä varastoitunutta lämpöä, joka voidaan käyttää talvisaikaan, kun varastosta otetaan maalämpöä. Talvella pumput toimivat sitten juuri päinvastoin, eli kun kalliosta pumpataan ulos lämpöä, se jäähtyy hieman, jolloin kesällä energiakaivo luovuttaa jälleen entistä tehokkaampaa maakylmää. Maailman tunnetuin geoenergiakenttä lienee Tukholman ulkopuolella sijaitsevan Arlandan lentokentän lämmittävä ja jäähdyttävä geoenergiakenttä.

Asiakkaamme kertovat:

Saneerauskohde, Suonenjoki:
Tämä on ollut erinomainen valinta. Mukavaa, tasaista lämpöä piisaa ja kustannukset entiseen öljylämmitykseen verrattuna ovat alle kolmasosan. Vanha omakotitalo, jossa pääosin 50-luvun patteriverkosto. Toimii ja suosittelen muillekin!

 

Omakotitalo, Tampere:
Kiitokset porareille tehdystä ahkerasta työstä, meni vähän myöhään yöhön, mutta syy oli syvä kaivo (227 m, josta hidasta maaporausta 30 m). Oli ilo katsella kuinka miehet tekivät ahkerasti töitä koko ajan lapiohommat mukaan lukien.”
Rototec suomalaiset maalämpökäyttäjät

Mitä on geoenergia?

Geoenergia on yleisnimitys maalämmölle, pintamaalämmölle, vesistölämmölle ja maakylmälle.

Maalämpö on useimmille se paras vaihtoehto

Maalämpöjärjestelmät, pintalämpöjärjestelmät ja vesistölämpöjärjestelmät toimivat kaikki samalla periaatteella, mutta asettavat käyttöönotolleen hieman erilaisia vaatimuksia. Maalämpöjärjestelmää varten tarvitaan vain pieni porakaivo. Ainoa muu vaatimus maalämpöjärjestelmän asentamiselle on, ettei tontti sijaitse metro- tai muun tunnelin yläpuolella. Keskikokoisen omakotitalon maalämpöjärjestelmää varten porattava porakaivo on yleensä 150–200 metriä syvä. Maalämpö on jo pitkään ollut suosittu energiaratkaisu omakotitaloissa, mutta nyt se on alkanut kasvattaa suosiotaan myös suurempien kiinteistöjen energiajärjestelmänä.

Kolme erilaista maalämpöjärjestelmää

Maalämpö- ja pintalämpöjärjestelmien asennuksen yhteydessä maahan kaivetaan keruuputkisto routasyvyyden alle (1,5–2 metriin). Pintamaalämpöjärjestelmille soveltuu hyvin peltomaa, sillä pintamaalämpö toimii parhaiten kosteassa maastossa. Vesistölämpöjärjestelmät vaativat, että keruuletkut asennetaan vesistön pohjaan. Maalämpö on helppoutensa ansiosta ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto. Maalämpöjärjestelmä ei myöskään vaadi samanlaista tontin mylläämistä kuin pintalämpö- ja vesistölämpöjärjestelmät, joiden vaatimat kriteerit ovat muutoinkin melko vaikeat täyttää. Useimmilla on sellainen tontti, jolle on mahdollista porata maalämpökaivo, jonka poraaminen ei jätä maastoon juuri mitään jälkiä.

Voiko kallion tuottama lämpö loppua samalla tavoin kuin öljy?

Porakaivoon liitetty maalämpöpumppujärjestelmä luonnollisesti laskee porakaivon lämpötilaa. Lämpötilan lasku kuitenkin kompensoituu kalliomassasta virtaavalla uudella energialla. Perinteinen laskukaava on, että lämpötilan vaihtelut tasaantuvat noin 5 vuoden kuluttua kaivon poraamisesta, jolloin lämpötila on joitakin hassuja asteita alhaisempi kuin ennen porausta. Pitää tietysti huolehtia siitä, ettei lämpöpumppujärjestelmä ota enemmän lämpöä kuin mitä porakaivosta on saatavilla. Mikäli koko järjestelmä on oikein mitoitettu, porakaivo tuottaa energiaa pitkälle, pitkälle tulevaisuuteen. Siksi onkin hyvin tärkeää, että porakaivon mitoitus on tehty huolella.

Pitääkö porakaivo mitoittaa suuremmaksi, jos asuu Pohjois-Suomessa?

Energianluovutus vaihtelee jatkuvassa käytössä 10–30 W/m (per porakaivometri) riippuen geologiasta ja lämpötilasta. Mitä pohjoisempana ollaan, sitä alhaisempi kallion keskilämpötila. Tämän kompensoimiseksi pohjoissuomalaisille on porattava syvempiä porakaivoja.
Rototec maalämpö Pohjois-Suomessa

Usein kysytyt kysymykset maalämmöstä

Kuinka suuren alueen porakaivo tarvitsee maan pinnalta?

Porakaivolle tarvitaan vain todella pieni alue, jonka halkaisija on 115 mm.

Voiko porakaivon porata kuoppaan?

Porakaivon poraus tehdään mieluiten tasaisella maalla.

Kuinka lähelle taloa porakaivo voidaan asentaa?

Mikäli talossa on kellari, porakaivon voi asentaa 5 metrin päähän. Kellarittomassa talossa riittää 3 metriä.

Kuinka kauas porakaivon porauskohdasta voidaan porauksessa käytettävä kuorma-auto sijoittaa?

Porakaivon porausauto voidaan sijoittaa yli 40 metrin päähän, ääritapauksissa jopa 60 metrin päähän.

Paljonko tilaa porakaivon poraaminen tarvitsee?

Porakaivolaitteiston paikalleen ajamiseen vaaditaan tilaa leveyttä 2 m, pituutta 3,5 metriä ja korkeutta 2,9 metriä. Varsinaiseen porakaivon poraamiseen ja asentamiseen tilaa tarvitaan leveyttä 3 metriä, pituutta 4 metriä ja korkeutta 6 metriä.

Onko mahdollista nostaa kasteluvettä porakaivon kaivosta?

Kyllä, mikäli vesi nousee riittävän korkealle. Vettä voi nostaa porakaivosta, jos vesi nousee noin 8 metrin päähän maan pinnasta.