Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
17
Jou

Maalämpökeskustelu

Kirjoitettu 17 joulukuu, 2012. . Kategoria: Kalliolämpö, Maalämpö, Maalämpöuutiset

Kestävä kehitys ja ekologisuus ovat kaikkialla vahvasti läsnä tänä päivänä. Maalämpö on uusiutuvaa energiaa, joten jo tästä syystä se nousee esiin erilaisista lämmitysmuodoista keskusteltaessa. Eikä maalämmön osalta ole jääty ainoastaan keskustelun tasolle, vaan toimiala on kehittynyt ja kasvanut nopeasti muutaman viime vuoden aikana. Itse asiassa maalämpöä on myyty ja asennettu Suomessa jo yhteensä yli 60 000 kohteeseen.

 

Ala kehittyy kovaa vauhtia

Maalämpöala myös kehittyy jatkuvasti ja käyttäjämäärät kasvavat. Tämä vaatii myös itse alalta suuria panostuksia tulevaisuuteen. Esimerkiksi Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU kehittää erilaisia koulutuksia ja laatumerkintöjä tuotteisiin, organisoi alan keskusteluja ja tiedottaa tiedotusvälineitä sekä päättäjiä. Kasvua on siis tiedossa tulevaisuudessa ja optimistisimpien arvioiden mukaan myynti jopa tuplaantuu vajaassa kymmenessä vuodessa. Ekologisten näkökulmien lisäksi taustalla on muitakin syitä: sähkön ja öljyn hinta tulee todennäköisesti jatkamaan nousuaan, kaukolämpö on rajattu tietyille alueille ja esimerkiksi kaasuverkkoa Suomesta ei löydy. Toki muitakin luontoystävällisiä ratkaisuja esimerkiksi aurinko- ja tuulienergian muodossa on tarjolla, mutta rakennusten lämmittämiseen näitä ei vielä pystytä kilpailukykyisesti hyödyntämään.

 

Jokainen mielipide ei tukeudu tietoon, vaan mututuntumaan

Kuten edellä todettiin, maalämpö yleistyy koko ajan ja tämä tarkoittaa luonnollisesti myös sitä, että tietoa aiheesta on tarjolla ja sitä haetaan yhä enemmän. Lisäksi netti on pullollaan kokemuksia ja näkemyksiä niin puolesta kuin vastaankin. Maalämpökeskustelu käy kiivaana erilaisilla foorumeilla ja keskustelupalstoilla ja kirjoituksiin kannattaakin suhtautua vähintäänkin kriittisesti. Mielipiteitä kun on yleensä yhtä monta kuin kirjoittajaakin. Toki keskustelua löytyy myös aiheeseen vihkiytyneiltä sivustoilta, joihin perehtymällä voi saada hyvinkin yksityiskohtaisia vastauksia maalämpöä koskeviin kysymyksiin.

 

Maalämpökeskusteluja lukiessa on myös hyvä pitää mielessä, että yksiselitteisten vastausten löytäminen voi olla hankalaa, ellei jopa mahdotonta. Tämä johtuu siitä, että maalämpöjärjestelmän valintaan vaikuttavat monet asiat aina maantieteellisestä sijainnista käyttöveden tarpeeseen sekä lämmitettäviin neliöihin. Myös maaperä vaihtelee eri puolella Suomea ja täten porakaivo on aina kohdekohtainen. Suuntaa antavia ohjeita sekä vinkkejä keskusteluista voi silti hyödyntää omassa maalämpösuunnitelmassaan.

 

Kirjavien näkemysten seasta kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen

Voitaneen todeta, että parhaimmillaan netin maalämpökeskustelu on asiallisten käyttäjäkokemusten vaihtoa ja pahimmillaan tuulesta temmattuja olettamuksia vailla mitään todellisuuspohjaa. Keskustelun aiheina korostuvat juuri kokemusten lisäksi etenkin maalämmön hinta, asennus, mitoitus sekä sähkönkulutus. Kirjavien näkemysten seasta voi siis olla vaikeaa löytää sitä tietoa, joka omalla kohdalla on tärkeä. Näin ollen fiksuin ratkaisu onkin kääntyä ammattilaisen puoleen ja kysyä rohkeasti. Maalämpöurakoitsijat vastaavat mielellään ja antavat tarvittaessa apua laskelmien tekemiseen.

 

 

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit