Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
16
Tou

Maalämpöprosessi

Kirjoitettu 16 toukokuu, 2012. . Kategoria: Energiakaivo, Kalliolämpö, Maalämpöuutiset

Valmistelut

Ennen, kun porauskalusto voi saapua paikalle suorittamaan töitä, on tehtävä joitakin valmisteluja. Maalämpöprosessia varten tarvitaan toimilupa. Lupa vaihtelee riippuen siitä, onko kyseessä uudisrakennukseen tuleva maalämpöporaus vai jo olemassa olevan kiinteistön lämmitysjärjestelmän muutos. Uudisrakennuksissa lupa sisällytetään rakennuslupaan, mutta jo olemassa olevaan rakennukseen tulee hakea erikseen toimenpidelupaa – tästä syystä kannattaakin huomata uudisrakentamisessa jo rakennuslupaa hakiessa, että huomaa hakea luvan samalla myös maalämmölle. Luvan hakeminen kotikunnan rakennusvalvontaviranomaiselta kannattaa tehdä ajoissa, sillä lupaprosessi saattaa kestää useamman viikon riippuen käsiteltävien lupien  määrästä.

 

geodrill

 

Luvan saaminen edellyttää myös luvan kysymystä naapureilta. Naapuriluvat voi hoitaa itse käymällä pyytämässä rakennusvalvontaviranomaiselta saataviin lomakkeisiin nimet tai pyytää kuntaa hoitamaan asian. Naapuriluvat kannattaa hoitaa omatoimisesti, sillä se on edullisempaa sekä nopeampaa ja näin maalämpöprosessin aloitus sujuu jouhevammin.

 

Porakaivon sijainti kannattaa myös suunnitella etukäteen maalämpöprosessin helpottamiseksi. Porakaivon tulisi sijaita lähellä rakennuksen teknistä tilaa, normaalisti porakaivo sijoitetaan noin 5 metrin päähän rakennuksesta, mutta minimietäisyys on vähintään 3 metriä. Lisäksi kahden porakaivon välillä tulisi olla vähintään 15 metrin matka (kannattaa siis selvittää, onko naapuritontilla porakaivo ja jos on, missä), jotta niiden toiminta ei heikentyisi toistensa vaikutuksesta. Lisäksi porauspaikan lähellä tulee olla pistoke (220 volttia) sekä vesihana. Porakaivon sijainti on myös oltava esteetön, jotta porauskalusto pääsee perille ongelmitta ja paikan ympärillä tulee olla riittävästi tilaa porauksen suorittamiseksi.

 

Porauksesta syntyy melkoinen määrä porausjätettä, jonka käsittely kannattaa miettiä etukäteen. Rototeciltä voi tilata lisäpalveluna kontin, johon porauksesta syntynyt jäte kerätään ja toimitetaan pois jätteineen. Näin maalämpöprosessin jäljet tontilla jäävät olemattomiksi.

Poraus

Maalämpöprosessin porausvaihe suoritetaan kahden kuorma-autollisen voimin, mutta mikäli jätekontti on tilattu palvelun jatkeeksi, tulee myös kolmas auto pihapiiriin päivän ajaksi. Toisessa autossa on mukana pora ja kompressori, toisessa laitteet energiakaivoa varten. Projekti käydään läpi vaiheittain asiakkaan kanssa, sillä porausprosessi ei liene kovin tuttu monelle ja on mukava tietää, mitä tontilla puuhataan.

 

geodrill

 

Telaketjuilla kulkeva porauskalusto ei jätä yleensä pahoja jälkiä maahan, mutta puutarhan vahinkojen minimoimiseksi kaluston reitti mietitään yhdessä Rototecin poraustiimin kanssa, jotta maalämmön poraus sujuisi vahingoitta. Maalämpöporauksen yhteydessä maahan porataan kolmemetriset suojaputket. Teräsputket mahdollistavat kallioporauksen ja suojaavat maanvyörymiltä. Poran saavuttaessa kallion, porakruunu vaihdetaan toiseen. Halkaisijaltaan 115 mm (4,5”) leveä reikä porataan suunniteltuun syvyyteen.

Lämmönkeruuputkiston asennus on maalämpöprojektissa oleellinen osuus. Lämmönkeruuputket täytetään jäänestoliuoksella (30 % etanolia, 70 % vettä). Letku hivutetaan varovasti porakaivoon koneen avulla, mikä estää lämmönkeruuputkien vaurioitumisen. Energiakaivon lämmönkeruuputket hitsataan kiinni maanalaiseen putkeen, joka viedään rakennuksen tekniseen tilaan, jonne maalämpöpumppu sijoitetaan.

Porauksen jälkeen

Poraustiimi pyrkii aina jättämään jälkeensä mahdollisimman vähän tuhoja ja suorittamaan työn mahdollisimman siististi. Ennen lähtöä tarkastetaan vielä, että kaikki on kunnossa ja maalämpöporaus on valmis maalämpöpumpun asennustöitä varten. Asennuksen jälkeen asiakas saa vielä sähköpostitse porausraportin tehdystä työstä.

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit