Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
15
Lok

Maalämpöpumpun asennus talvella

Kirjoitettu 15 lokakuu, 2012. . Kategoria: Energiakaivo, Maalämpö

Talvi tekee tuloaan ryminällä. Riippuen paikkakunnastasi olet ehkä jo myöhästynyt töistä autosi ikkunoiden skrapaamisen takia. Ei aikaakaan kun Suomi on taas lumipeitteen alla. Monella on remontti ehkä tulossa, tai jopa kesken. Oletko miettinyt kuinka maalämpöpumpun asennus toimii talvella ja mitä hyötyä talviasennuksesta voi olla?

Lämmitys ei ole poiskytkettynä kuin pari tuntia

Niin kuin monessa muussa remontissa tai uudisrakennuskohteessa, maalämpöpumppuprojektit pyritään, ainakin tavallisten kuluttajien osalta suorittamaan kuukausina kun maa ei ole jäässä. Voidaan ajatella että jäätyneeseen maahan on hankalampi porata, mutta luultavasti myös mukavuudenhaluisista syistä. Asia tulee etenkin esiin lämmitysjärjestelmän vaihdossa vanhasta uuteen, koska talosta on suljettava lämmitys vaihdon ajaksi. Kyseinen poiskytkeminen ei paria tuntia kauempaa yleensä edes kestä. Jos talossa on jo edellisen lämmitysjärjestelmän putkisto ja lattialämmitys, ei muuta tarvita kuin vaihtaa letkut vanhasta lämmitysjärjestelmästä uuteen. Tarpeen vaatiessa sisätiloihin voi laittaa kannettavat lämmittimet. Tämä aika kun talosta on lämmitys kytketty pois päältä on kuitenkin suhteellisen lyhyt, eli pari tuntia, joten sillä ei loppujen lopuksi ole merkitystä tekeekö asennuksen talvella vai kesällä.

Poraus talvella

Käytännön asioita talviasennuksessa ovat muun muassa pihamaalla tapahtuva poraus, joka hieman eroaa ajasta, kun maa ei ole jäässä. Nimittäin kun pihamaalla on lunta ja maa on jäässä, niin koneisto, joka jo entuudestaan jättää vähän jälkiä, jättää niitä vieläkin vähemmän. Maalämmön asennuksesta pihamaalle on siis jopa vielä vähemmän haittaa talvella, kuin kesällä. Kesälläkin jäljet jäävät minimiin. Ihan kuin tavallisessa maalämpöasennushankkeessa, pitää porausreikä ja sinne menevä tie suunnitella etukäteen. Jos maassa on paljon lunta, kannattaa tie porausreiälle raivata auki, jotta porauskalusto varmasti pääsee paikan päälle. Näin säästetään aikaa ja rahaa. Porausjäte, eli kalliosta tuleva pöly on lumen päällä näkyvämpää. Jos tämä häiritsee niin kannattaa varata kontti Geodrilliltä porausjätteelle porauksen ajaksi. Näin porauksesta jää siisti jälki myös lumen sulattua. Rototec tekee maalämpö asennukset myös talvella.

 

Elohopean näyttäessä -15°C on päätettävä projektikohtaisesti voiko työtä tehdä, ihan lämpöpumppuasentajien työolosuhteita mielellä pitäen. Alle -20°C ilmassa pora jää suosiolla tauolle, ei pelkästään asentajien takia, mutta koneiston hydrauliikka ja muu tekniikka toimii paremmin lämpimämmässä ilmassa.

 

Sesonkituote tai ei, maalämpöporauksen ja -asennuksen voi vapaasti tilata myös talvella. Voihan jopa olla, että talvella ei ole yhtä paljon kysyntää poraukselle kuin kesällä, aiheuttaen nopean saatavuuden. Tutustu mielellään perusteet kattavalle maalämpöporausprosessille oheisesta linkistä blogillamme: http://www.geodrill.fi/maalampoprosessi

 

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit