Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
16
Tam

Maalämpöpumput näkyvät nyt jo myös asuntomarkkinoilla

Kirjoitettu 16 tammikuu, 2013. . Kategoria: Maalämpöpumput, Maalämpöuutiset

Erilaisten lämpöpumppuratkaisujen suosio jatkoi kasvuaan myös viime vuoden aikana. Rakentajille ja energiaremonttia harkitseville on netin välityksellä tarjolla paljon tietoa eri vaihtoehdoista ja vertailua tehdäänkin entistä painokkaammin. Etenkin maalämpöpumput kiinnostavat alhaisten käyttökustannuksiensa ja helppokäyttöisyytensä vuoksi. Lisäksi vaakakupissa painaa yhä useammin vihreä näkökulma.

 

Ajoittain jopa huimaksi äityneestä kasvusta huolimatta potentiaalia Suomen markkinoilta löytyy vielä vaikka millä mitalla. Suorasähköllä lämpiäviä taloja on puolisen miljoonaa, öljylämmitteisiä reilut 200 000 ja vesikiertoisen sähkölämmityksen käyttäjiäkin löytyy 100 000. Näin ollen maalämpöpumput eivät suinkaan ole vielä suosionsa huipulla, vaan energian kallistuessa varmasti monen lämmitysjärjestelmänsä uusimista harkitsevan vertailulistan kärkisijoilla.

 

Maalämpöpumput hakukriteerinä

Suosion kasvulla lienee vaikutuksensa myös siihen, että maalämpöpumput näkyvät nykyään myös asuntomarkkinoilla. Esimerkiksi Etuovi.com –palvelussa käyttäjä voi myytäviä asuntoja selatessaan asettaa hakukriteeriksi sen, että asunto lämpiää maalämpöpumpulla. Suhteessa muihin lämmitysmuotoihin maalämmön osuus asuntoilmoituksissa on vielä verrattain pieni, mutta täytyykin ottaa huomioon, että kyseessä ovat nimenomaan myytävät asunnot. Moni maalämmön asentanut, kun ei heti ole taloaan myymässä.

 

Vuoden 2013 alkaessa mainitusta Etuovi.com –palvelusta löytyi kaiken kaikkiaan noin 40 000 Suomessa myytävää asuntoa, kun otetaan huomioon myös uudiskohteet. Kaukolämmön osuus näistä oli miltei puolet eli 45 %. Sähköllä lämpeni 21 prosenttia ja puulla 10 prosenttia asunnoista. Öljylämmitystä puolestaan löytyi 7 prosentista asuntoja. Maalämpöpumput lämmittivät kolmea prosenttia myytävistä asunnoista. On lisäksi mainittava, että lämmitysmuotoa ei oltu ilmoitettu 14 prosentissa kohteista. Näistä valtaosa selittyy uudiskohteiden rinnalla myytävillä autopaikoilla, joilla on omat ilmoituksensa.

 

Energia-avustus 2013

Ekologinen ajattelu on tänä päivänä, ja toivottavasti tulee myös tulevaisuudessa olemaan, vahvasti mukana erilaisia lämmitysratkaisuja vertailtaessa. Lisäksi viranomaiset pyrkivät omilla toimillaan ja ohjeistuksillaan lisäämään ihmisten tietoutta uusiutuvien energiamuotojen hyvistä puolista. Etenkin uusiutuvan energian avustukset ovat olleet suosittuja ja ne ovat samalla edistäneet erityisesti tehokkaiden lämpöpumppujen hyödyntämistä asuinrakennuksissa ja uudenlaista ajattelua lämmitystapoja valittaessa. Vuonna 2013 energia-avustuksia ei myönnetä kaikille, vaan ne ovat tarveharkintaisia. Avustusta voidaan jatkossakin myöntää ympärivuotisessa asuinkäytössä olevan talon energiatalouden parantamiseen ja päästöjen vähentämiseen, mukaan lukien uusiutuvien energiamuotojen käyttöönotto. Avustus voi olla enintään 25 prosenttia laitehankintojen ja materiaalien kustannuksista. Täten avustusten piiriin kuuluvat myös maalämpöpumput.

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit