Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
14
Elo

Omakotitalon lämmityskustannukset

Kirjoitettu 14 elokuu, 2012. . Kategoria: GeoDrill, Maalämpöuutiset, Porakaivo

Omakotitalon lämmittäminen on mahdollista monin keinoin ja kustannuksiin vaikuttavat lukemattomat seikat. Tästä syystä lämmitysjärjestelmän valitseminen on aina talokohtaista, sillä lämmitettävä neliömäärä, nykyinen lämmitysjärjestelmä, talon eristeet, ikkunat sekä toivottu sisälämpötila esimerkiksi vaikuttavat siihen, mitä kukin järjestelmä maksaa käytännössä. Kulujen tarkka arvioiminen ja yksiselitteisen vastauksen antaminen kysymykseen “Mitkä ovat omakotitalon lämmityskustannukset?” on hankalaa, sillä kustannuksiin vaikuttavat myös esimerkiksi ulkoilman lämpötila, joka vuodesta riippuen voi suomalaisissa olosuhteissa kokea rajujakin vaihteluita sekä sisällä ylläpidettävä lämpötila. Myös asujien määrä vaikuttaa kustannuksiin.

Energiapiheys laskee omakotitalon lämmityskustannukset matalammaksi

Talon lämmityksessä kannattaa suosia ratkaisuja, jotka olisivat mahdollisimman pieniä energiankulutukseltaan. Energiapihin talon rakentaminen on usein kiinni rakennusvaiheessa tehtävistä ratkaisuista, sillä pääkohdat tällaisen talon rakentamiseksi tulee huomioida jo rakennushankkeen alussa. Toki remontoimalla on mahdollista edesauttaa energiapiheyttä (esimerkiksi vaihtamalla ikkunat paremmin lämpöä eristäviin), mutta uudisrakennuksen ollessa kyseessä ovat mahdollisuudet vieläkin paremmat talon energiakulutuksen huomioimiseksi.

Maalämpö pitää omakotitalon lämmityskustannukset kurissa, sillä se on omavarainen lämmitysjärjestelmä, joka kuluttaa vain maalämpöpumpun tarvitseman sähkön.

Energiatehokasta taloa suunnitellessa on kuitenkin tärkeää, ettei ratkaisuissa tingitä talon asumismukavuudessa tai esimerkiksi sisäilman laadussa. Kannattaa siis harkita, mitkä valinnat ovat tärkeimpiä tekijöitä energiapihin talon rakentamisessa oman talosi kohdalla, ja mitkä aiheuttavat jatkossa enemmän haittaa, kuin toivottua parempaa ja edullisempaa asumista. Lähtökohtana lämmitysjärjestelmissä kuitenkin on toimivuus ja varmuus sekä helppokäyttöisyys, sillä paukkupakkasilla lämmitysjärjestelmän pettäminen ei liene kenenkään toiveissa eikä talon lämmitystä haluaisi sen kummempia miettiä pitkän työpäivän päätteeksi.

Lämmitysjärjestelmä on pitkäaikainen hankinta

Kun talon energiapiheys taataan jo rakennusvaiheessa, ja lämpöeristeet sekä ikkunat ovat parhaat mahdolliset, pienenee eri lämmitysjärjestelmien erot merkittävästi. Kulueroja syntyy kuitenkin tästä huolimatta ja lämmitys, jonka kulut ovat vaikkapa öljynhintaan sidotut, voivat muuttua nopeasti maailman taloustilanteen vaihteluiden mukana.  Pääsääntönä lämmitysjärjestelmissä on, että pienten investointien järjestelmät tulevat pitkässä juoksussa kalliimmiksi, kuin ne, joiden aloituskustannukset ovat suuret.

 

Vaihtoehtoja talon lämmittämiseksi on useita, ja niitä voidaan käyttää myös lomittain niin, että omakotitalon lämmityskustannukset pystytään pitämään minimissä eri vaihtoehtoja vuodenaikavaihteluiden mukana hyödyntäen. Esimerkiksi aurinkoenergia voi olla toissijaisena lämmitysjärjestelmänä olemassa, ja sen energiaa on mahdollista hyödyntää kevään, kesän sekä syksyn aikana, kun auringonvaloa on riittävästi. Myös ilmalämpöpumppu/pelletti-yhdistelmän käyttäjillä on mahdollisuus käyttää järjestelmää, joka soveltuu vallitsevaan ulkolämpötilaan sillä hetkellä parhaiten. Lämpöpumppu riittää kesän aikana hyvin yksikseen, kun taas talvisaikaan on pellettiuunikin lämmitettävä. Kolmantena lämmönlähteenä voi olla vaikkapa leivinuuni, jolla muiden järjestelmien käyttöä voidaan vähentää. Maalämpö voi olla lämmitysjärjestelmän ohella myös viilennyslaite, mikäli kesäaikaan asuminen käy turhan kuumaksi ja sen etu on riippumattomuus sähkön tai öljyn hinnasta, sillä maalämpöpumpun käyttämä sähköenergian määrä on pieni verrattuna muihin järjestelmiin. Valinta on siis pitkälti jokaisen talon kohdalla riippuvainen monen tekijän summasta, joten tutkiminen kannattaa ennen rakentamista.

 

Talon lämmitysjärjestelmän valinnassa kannattaa huomioida myös talon nykyiset rakenteet, sillä kukin lämmitysjärjestelmä vaatii lämmönjakoyksikön riippuen siitä, toimiiko järjestelmä esimerkiksi vesikiertoisena. Etenkin lämpöremonteissa on siis olennaista huomioida, mikä järjestelmä talossa on tällä hetkellä käytössä. Maalämpöön vaihtaminen on esimerkiksi helppoa, mikäli talossa on jo olemassa vesikiertoinen lattialämmitys, sillä lämmönjako tapahtuu kiertävän veden avulla. Mikäli omakotitalon lämmityskustannukset haluaa pysyvän samantasoisina vuodesta toiseen, voi maalämpöä pitää luotettavana tässäkin suhteessa, sillä lähes kaikki lämmitykseen käytettävä energia on peräisin omasta porakaivosta.

 

Rototec tarjoaa maalämpöä omakotitaloon. Tutustu heidän referensseihin.

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit