Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
16
Tou

Pohjolan Yrittäjät -lehti: Rototec poraa energiakaivoja

Kirjoitettu 16 toukokuu, 2012. . Kategoria: GeoDrill, Maalämpöuutiset

Alla lainattu teksti Pohjolan Yrittäjät -lehdestä, teksti on julkaistu 22.3.2012.

 

geodrill

Rototec poraa ja asentaa energiakaivoja

Maalämpö on pitkässä juoksussa sekä kukkaroa että luontoa säästävää energiaa. Siitä saa lämpöä talveksi ja kylmää kesäksi. Lämmitykseen käytettävää lämpöpumppua voi hyödyntää myös jäähdytykseen ja ilmastointiin.

Elinikäinen sijoitus

Mitä Ruotsi edellä, sitä Suomi perässä. Yleensähän näin. Niin tässäkin tapauksessa. Maalämpö on ollut Ruotsissa jo kymmenisen vuotta erittäin suosittua. Suomeen se pulpahti pinnan alta kolmisen vuotta sitten rantautuen tässä tapuksessa Pietarsaareen Rototec -yritykseen. Suosittu siitä tulikin; suoranaisesta buumista voisi puhua. Suomen tukevaan kallioon porataan tuhka tiheään noin kolmen metrin syvyisiä ”pikkutunneleita” ympäriinsä. – Kyllä öljypannujen aika alkaa olla ohi, kertoo Rototecin perustajaomistaja, toimitusjohtaja Saul Mäenpää. Rototec perustettiin vuonna 2010, jolloin kysyntää oli jo tiedossa mukavasti. Yrityksellä oli silloin käytössä vain yksi porauskone, mutta heti tuli kolmen kuukauden asiakkaiden jono. Ensimmäisenä vuonna porauksia kertyi 200 kappaletta. – Nyt meillä on kuusi modernia porauskonetta.

Asiakaspalvelua ja avaimet käteen

Yrityksen perustaessa henkilöstöä oli viisi, nyt se on viisikertaistunut 25:een. – Olemme nuoria ja innostuneita yrittäjiä, ja näemme todella paljon kasvumahdollisuuksia tällä alalla. Investoimme siksi heti meille tärkeiksi näkemiimme asioihin. Moderneihin koneisiin, ammattitaitoon ja hyvään henkilökuntaan, jolle asiakaspalvelu on tärkeässä osassa. ”Tukikohtia”, varastoja ja välineitä, on Pietarsaaren lisäksi Nurmijärvellä ja Pirkanmaalla. – Lisäksi uusi 600 neliön halli valmistuu Pietarsaareen toukokuussa, listaa Mäenpää. – Teemme yhteistyötä tarkkaan valituttujen, yksinomaan maalampöön erikoistuneiden, LVI -yritysten kanssa. Rototec suorittaa vain energiakaivon porauksen ja asennuksen, ei siis maalämpöpumpun myyntiä tai asennusta. Siitä syystä, etemme halua ryhtyä kilpailemaan LVI-yritysten kanssa maalämpöpumppujen asentamisessa. Keskitymme mieluummin siihen, minkä osaamme parhaiten – energiakaivoporaukseen. Näin työnjako on selvä, ja asiakas saa avaimet käteen -periaatteella koko paketin, linjaa Mäenpää.

Toimitusajat pitävät kutinsa

– Yksi Rototecin pääpilareista on sovitut toimitusajat. – Olemme erittäin tyytyväisiä siitä, että poraukset tehdään sovittuina ajankohtina. Pystymme siihen, koska meillä on moderni kalusto ja pitkälle kehitetyt prosessit. Näin myös ylihinnoittelun riski tulee minimoiduttua, kertoo Mäenpää. Hinnoittelu on kallioon poraamisessa sama kuin kangaskaupassa eli metrihintaan perustuva. – Periaatteisiimme kuuluu myös, että porauspaikka pidetään mahdollisimman siistinä. Voimme tarvittaessa kerätä porausjätteen erilliseen konttiin. Muita tärkeitä periaatteita asianmukaisen työnjäljen ohessa ovat turvallisuus, sekä asiakkaalle kulkeva tieto prosessin alusta loppuun. – Kaikki lähtee ja loppuu aina asiakaspalveluun.Siitä, että asiakasta kohdellaan, niin että hänelle tulee turvallinen olo. Maalämmön vaihtamisen prosessi ja käyttöönotto kiinnostaa ihmisiä yllättävän paljon. Ei siis vain se, että energiasäästö on noin 80 prosenttia. Eikä se, että energiakaivon elinkaari on vähintään 100 vuotta. Hintakaan ei aina asiakkaalle ratkaise. Pikemminkin paikallisuus ja luotettavuus.

Poraaminen onnistuu ympäri vuoden

Jopa 90 prosenttia GeoGrillin asiakkaista on yrityksiä. – Asiakkaina ovat myös kunnat, suuret kiinteistöyhtiöt ja valtiolliset instanssit. Asiakkaille räätälöidyn toiminnanohjausjärjestelmän ansiosta pidämme itseämme Suomen toimitusvarmimpana porausyrityksenä, summaa Mäenpää. Tammikuusta maaliskuuhun alalla on hiljaisinta, koska ilmassa elää uskomus, ettei kallioon voi talvella porata. – Ympäri vuoden voi porata, pakkasraja menee siinä – 15 nurkilla. Itse poraamiseen kuluu päivä ja öljypannun vaihtamiseen toinen. Huhtikuusta loppuvuoteen onkin sitten todella kiire. – Viime vuonna porasimme 800 energiakaivoa, kun käytössämme oli neljä porauskonetta. Tänä vuonna ostimme kaksi konetta lisää. Tahti on päivittäin noin kuusi porausta. Tämänvuotinen liikevaihtotavoite on viisi miljoonaa.

Nopeat investoinnit

 

Entä, miten Rototec on vastannut kovaan kysyntään? Päätimme heti alussa, että haluamme ottaa markkinaosuuksia. Markkinoiden kasvaessa otimme työkaluiksi nopeat investoinnit. Se kannatti. Olemme saaneet isoja ja hyviä asiakkaita, jotka jatkuvasti tilaavat meiltä. Kilpailu on kovaa Suomessa on noin 140 poruskalustoa, enimmäkseen Etelä-Suomessa. Kilpailun kasvaessa kaikki terästävät laatuaan. Omaa linjaa etsitään. Alan kasvaaessa on kaksi vaihtoehtoa: istua joko paikoillaan ja ottaa vastaan tilauksia, tai kehittää alati yritystä työn ohessa. Meille tärkeää on, että brändääämme itseämme. Sitten, kun isoin kysyntä tasoittuu, niin meillä pitää olla voimakas tuotemerkki. Ja edelleen Mäenpää palaa asiakaspalvelun tärkeyteen. – Oma haasteensa on löytää sekä teknisesti että sosiaalisesti taitavia ihmisiä. Mutta onneksi olemme ne löytäneet, iloitsee pomo. Hän kiertää itse Suomea noin joka toinen viikko firman ”myyntimiehenä”. Kontaktit pitää pitää elossa. Se on tärkeää. Yritän itse löytää perille Rototecin ”pajalle”, suureen halliin. Kun kurvaan pihaan, seisoo Mäenpää ulkona vastassa puhumassa hyväntuulisena kännykkään. Kun puhelu loppuu, kohta se soi jo uudestaan. Kiirettä, sitä riittää.

 

Teksti:
Susanne Strömberg

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit