Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
27
Huh

Rakennuslupa maalämpöä varten

Kirjoitettu 27 huhtikuu, 2012. . Kategoria: Kalliolämpö, Maalämpö, Maalämpöuutiset

 

Maalämmön hyödyntämiseen tarkoitetun lämpökaivon poraaminen ja maaperään tai vesistöön sijoitettava lämmönkeruuputkisto tuli luvanvaraiseksi 1.5.2011. Jo suunnitteluvaiheessa on hyvä selvittää oman kuntansa lupakäytännöt ja –hinnoittelu. Rakentamista säätelee maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999), jonka piiriin kuuluvat rakennusten korjaus- ja muutostyöt.

 

Maalämmölle rakennuslupa vai toimenpidelupa?

 

Uudisrakennuksissa lupa sisältyy rakennuslupaan, ja jo olemassa olevan kiinteistön lämmitysjärjestelmän muutokseen tarvitaan toimenpidelupa. Rakennuslupaa tai toimenpidelupaa haetaan kirjallisesti kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta.

 

Rakennus- tai toimenpidelupaa hakiessa kannattaa tutustua ainakin hakukäytäntöön ja tarvittaviin papereihin ja liitteisiin etukäteen, sekä kysyä kunnan rakennusvalvontavirastolta normaalista käsittelyajasta. Useimmissa kunnissa rakennusluvan käsittelyaika on 2­–4 viikkoa. Lupapaperit liitteineen on syytä täyttää huolella, ettei käsittelyaika pitkity.

 

Rakennusluvan hinta

 

Rakennusluvan hinnat ovat paikkakuntakohtaisia. Maalämmön asentaminen uudisrakennukseen sisältyy rakennuksen rakennusluvan maksuihin. Toimenpideluvan hinta liikkuu muutamissa sadoissa euroissa, ja sen tarkka määrä kannattaakin kysyä paikkakunnan rakennusvalvontavirastolta. Luvat voi hakea etukäteen rakennusvirastolta, sillä ne ovat voimassa useita vuosia päätöksen antamisesta.

 

Lupahakemuksen aikainen naapureiden kuuleminen

 

Lain mukaan rakennuslupahakemuksen tekemisestä on ilmoitettava naapureille. Sen voi hoitaa itse, mikäli ei halua maksaa palvelusta rakennusvalvontavirastolle. Rakennusvalvontaviraston sivuilta löytyy kuulemislomakkeita, joilla voi hoitaa itse naapureille tiedottamisen. Omin voimin kuuleminen hoituu nopeammin. Naapuriksi lasketaan viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön tai alueen omistajaa ja haltijaa.


 

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit