Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
8
Elo

Terveiset Ylitorniosta – referenssikohteena omakotitalo

Kirjoitettu 8 elokuu, 2012. . Kategoria: Maalämpö, Maalämpöuutiset

Kesä on maalämpöprojektien kiireistä aikaa, kun taloihin porataan maalämpökaivoja talven varalle lämmitysjärjestelmien asentamiseksi. Poraaminen on mahdollista ympäri vuoden ja poraustöitä tehdään talvellakin, mutta monesti kiireet osuvat juuri kesäajalle muiden rakennusprojektien yhteyteen. Porakaivojen poraajat matkaavat ympäri Suomen kaluston kanssa ja käyvät tekemässä poratöitä omakotitaloasujien sekä teollisuusrakennusten pihoille. Porattavia kohteita on runsaasti ja yhden kaivon poraamisessa menee päivän verran aikaa, joten referenssejä kertyy tiuhaa tahtia. Tässä jutussa on esitelty yksi hyvin tavanomainen porausprojekti.

Maalämpökaluston siirto työmaalle aloitetaan.

Maalämpökaluston siirto työmaalle aloitetaan.

Viimeisimpiä projektejamme on Ylitornioon poratun Rantatorikka Kalevin maalämpökaivon poraus, josta poraustiimimme sai mukaansa muutaman kuvan siitä, miltä porakaivon poraustyöt näyttävät. Kooltaan 190-neliöinen omakotitalo vaati yhden 200 metriä syvän kaivon, jonka kaveriksi liitettiin Niben 10 kW-tehoinen Fighter 1245 -maalämpöpumppu. Näillä eväillä talo lämpiää paukkupakkasillakin, kun kaivo on mitoitettu tarpeeksi syväksi ja pumpussa riittää tehoa koko asuinpinta-alaan. Poraus oli hyvin perinteinen omakotitalon poraustyö – yksi kaivo lähelle taloa, josta putket saadaan johdettua talon sisään tekniseen tilaan maalämpöpumppuun liitettäviksi. Maalämpökaivon sijainnin määrää muut porakaivot, joten naapureiden järjestelmät on tutkittava jo hyvissä ennen poraustöitä.

Telaketjuilla kulkeva porauskone ei jätä pahoja jälkiä ja kulkee melko kepeästi.

Kuten kuvista käy ilmi, on poraaminen melko siistiä puuhaa, joskin taloa kannattaa suojata osittain etenkin ikkunoiden ja oven osalta välttääkseen turhat puhdistustyöt. Kelistä riippuen on toki mahdollista, että esimerkiksi sateen pehmittämä maaperä on sotkuisempaa, joten likaan varautuminen ei ole pahitteeksi. Porauskalusto kulkee telaketjuilla, joten suuresta koostaan huolimatta koneet eivät pilaa pihaa tai jätä renkaanjälkiä maastoon.

Paikka porakaivolle on päätetty ja kaivuutyöt voidaan aloittaa.

Syy, miksi ylitorniolaisperhe päätti muuttaa lämmitysjärjestelmänsä, oli yksinkertaisesti hinta. Laskelmien mukaan 3000 litran vuosikulutuksella öljylämmitys oli jo sinänsä kallis, ja kohoava öljynhinta varmisti päätöksen edullisempaan vaihtoehtoon siirtymisestä. Kaikenkaikkiaan kyseisessä talossa vuotuisia kustannuksia kertyi siis 3 300 € edestä öljyn hinnan ollessa 1,10 € litraa kohden. Uusi lämmitysjärjestelmä tulee siis keventämään rahanmenoa huomattavasti, jopa 2310 € vuodessa säästön ollessa tällöin 70 % edellisiin kustannuksiin verrattuna.

Poraustyö sujuu kahden hengen voimin. Poran terää vaihdetaan ajoittain ja maaperään porattavat metrit suojataan teräsputkilla.

 

Tontti pysyy siistinä ja näkyväksi jää 200 metrisestä kaivosta vain muutama putki.

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit