EUROPAS STÖRSTA LEVERANTÖR AV ENERGIBRUNNAR

020 759 7120
27
Sep

Bergvärme till ett egnahemshus – Hälsningar från Torneå

Skrivet 27 september, 2012. . Kategoria: Bergvärme, Senaste nytt

Sommaren är bergvärmeprojektens hektigaste tid då alla vill ha borrbrunnarna och installationerna klara innan kylan kryper på igen. Bergsborrning är dock möjligt att utföra året runt, också på vintern, men många vill ha bergvärmeinstallationen på sommaren när de också utför andra renoveringsprojekt i sina hus. Borrarna reser runt hela Finland med borriggarna och lastbilarna och gör borrhål till egnahemshus såväl som till industrier.

Antalet borrhål växer hela tiden och ett borrhål tar ungefär en dag att borra. Som ni förstår så kommer då nya referensobjekt i ganska snabb takt, och vi är nu uppe i över 1500 borrhål runt om i Finland. I denna artikel skall vi presentera ett ganska vanligt bergvärmeprojekt.Maalämpökaluston siirto työmaalle aloitetaan.
Borriggen anländer till borrplatsen.

Ett av de senaste projekten är från Övertorneå, dit också borrarna hade med sig kameran och fick ett antal bilder med sig hem för att kunna visa hur borrningen går till.

Projektet var ett 190-kvadrats egnahemshus som kräver ett 200 meter djupt borrhål och en bergvärmepump på 10 kW, en NIBE Fighter 1245. Med hål och pump av dessa dimensioner så kommer huset att hållas varmt även i smällkalla vintern. Borrhålet och pumpen är väl anpassade till husets storlek. Borrningen var typisk för ett normalt egnahemshus, en borrbrunn nära huset, från vilken kollektorslangarna dras in i husets tekniska utrymme för att sen anslutas till värmepumpen. Bergvärmebrunnens position påverkas av andra borrbrunnar, så man bör i god tid före borrningen ha undersökt var grannarnas borrbrunnar finns ifall de också har bergvärme.


Borriggen på larvfötter lämnar nästan inga spår på gräsmattan.

Som ni ser på bilden så ser det ganska rent ut, ibland kan det dock vara bra att skydda en del fönster och dörrar för att sen slippa onödigt tvättarbete. Beroende på före så lämnar borriggen olika stora spår, till exempel om marken är blöt efter regn så blir spåren större än vid hård och torr mark.

Platsen för borrhålet är nu bestämd och borrningen kan börja.

Orsaken till att familjen i Övertorneo bestämde sig för att byta till bergvärme var helt enkelt priset- Enligt uträkningar så kostade det 3300 € per år att värma upp huset med olja, när oljepriset var 1,10 € per liter och det behövdes 3000 liter i året. Oljepriset kommer knappast att sjunka, så i framtiden skulle uppvärmningen troligen bli ännu dyrare. Med bergvärme kommer de nu att spara upp till 2310 € i året på sina uppvärmningskostnader, de kommer att värma upp sitt hus 70 % billigare än innan.

Borrarbetet utförs av två personer. På bilden syns även ett av stålrören som skyddar borrhålet.

Tomten förblev snygg, och det enda som synns av det 200 meter djupa borrhålet är två plaströr.

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Bergvärmebloggens kategorier

  • Senaste inlägg

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit