EUROPAS STÖRSTA LEVERANTÖR AV ENERGIBRUNNAR

020 759 7120


Du slipper bekymra dig över instabila olje- och elpriser

Rototec Uudisrakentajat

Rototec, ett erfaret borrföretag

Över 1500 finländska egnahemshusägare har redan valt Rototec som borrare för bergvärme. Vår moderna maskinpark och kunniga personal ser till att ditt bergvärmeprojekt går enligt planerna.

Investera i bergvärme

Bergvärme är en livstidsinvestering. Energibrunnen är en investering som håller hela husets livslängd. Energibrunnen borras vanligtvis 150–200 meter ner i berget och uppskattas hålla i över 100 år.

Hur snabbt blir investering i bergvärme lönsam?

Investeringens inbetalning beror mycket på energibehovet. Ju mer energi som används desto snabbare betalar investeringen in sig.

Du slipper bekymra dig över instabila olje- och elpriser

Bergvärmepumpen pumpar gratis energi ur berggrunden. Med nutidens bergvärmepumpar kan du spara upp till 80 % på uppvärmningskostnaderna.

Bergvärme växer med stormsteg

År 2006 valde ⅕ av de som byggde nytt hus bergvärme som uppvärmningsform. I dagsläget väljer upp till 40 % av nybyggarna bergvärme. Det blir alltså allt vanligare att de som bygger nytt väljer bergvärme som uppvärmningskälla. En stor fördel med bergvärme är att du i princip får gratis kyla ur berggrunden. Med kyla från bergvärmebrunnen kan du ha svalt och skönt inomhus under både heta sommardagar och varma sommarnätter.

Vad behöver jag tänka på vid anskaffning av bergvärme till mitt bygge

Räkna ut ditt energibehov tillsammans med värmepumpsförsäljaren/ -installatören. Borrhålets dimensionering. Till nya hus beräknar man ungefär 0.8 meter/m2, men borrhålets djup avgörs när du valt bergvärmepump. Det lönar sig att borra ett tillräckligt djupt borrhål för att vara på den säkra sidan eftersom det blir dyrt att borra djupare efteråt.

Måste man ha lov för bergvärme?

Från och med 1.5.2011 måste man ansöka om lov för bergvärme i sin hemkommun. Vid nybygge ansöker man om bergvärme genom ansökan om byggnadslov. Du behöver alltså inte göra någon extra ansökan. Du har även möjlighet att värma upp med bergvärme, fastän du bor i ett område avsett för fjärrvärme.

Vi erbjuder borrning för bergvärme och -kyla till konkurrenskraftigt meterpris

Rototec borrar energibrunnar för bergvärme i hela Finland. Vi borrar över 3000 projekt varje år.

Beställ i tid.

Energibrunnen kan borras länge innan huset är plats. Det är också bäst att borra innan man har fixat till tomten. Då behöver man inte bry sig om samla borravfallet i en container och på samma gång sparar du en slant. Det också bra att vara ute i god tid vid beställning av bergvärme eftersom många kan ha ganska långa leveranstider, speciellt på sommaren. Läs mer om själva borrningen och borrningsprocessen går till här >>

I borrning av energibrunn för bergvärme till nybygge ingår:

planering, borrning samt installation av energibrunn för bergvärme transportkostnader foderrör av stål och ihopvetsning av dessa ingår i jordborrningen installation av kollektorslang fylld med vätska som hindrar frysning undanstädning och slutgranskning av projektet samt sändning av borrapport.

Tilläggstjänster

Bortförsel av borrkaxet rekommenderas ifall man inte har en plats på tomten för borravfallet eller ifall man borrar nära en granntomt. Borravfallet kan användas för fyllning. Införsel av kollektorslang till det tekniska utrymmet.