EUROPAS STÖRSTA LEVERANTÖR AV ENERGIBRUNNAR

020 759 7120
27
Sep

Bergvärmekostnader

Skrivet 27 september, 2012. . Kategoria: Bergvärme, Bergvärme pris, GeoDrill

En energiremont, förnyande av sitt värmesystem, är en stor investering. Bergvärmens kostnader under ett längre tidsspann är dock mycket fördelaktiga, i bästa fall så är kostnaderna för att värma huset med bergvärme endast en sjättedel av vad man tidigare betalat i uppvärmningskostnader per år. Du kan alltså spara in upp till 80 % av uppvärmningskostnaderna. En annan sak som talar för bergvärme är oljeprisernas ständiga höjningar, vilka gör att en bergvärmeinvestering blir ännu mera lönsam i framtiden.

Bergvärmens driftkostnader är bara en bråkdel av engångsinvesteringen i förnybar energi, den största kostnaden med bergvärme kommer alltså i början.

maalämmön kustannukset

Bergvärme är en förnybar otömbar energikälla, och alltså en långtidsinvestering. I investeringskostnader så går det åt mellan 12 000 € och 17 000 €. Du kan själv räkna ut hur många år det tar att betala tillbaka investeringen om du betalar samma på lånet som du skulle ha betalt i oljeräkningar.

Räkneexempel för bergvärmekostnader

Exempel: Du har ett hus där du betalar 3100 € per år i oljeräkningar. Med bergvärme kanske du sedan betalar ca 800 € per år för att driva bergvärmepumen (kommer på elräkningen). Det betyder att du skulle spara ca 2300 € i året. Vi antar att bergvärmeinstallationen i ditt fall kostat ca 14 000€. Tar du ett lån för att köpa bergvärme och betalar av det med denna inbesparade 2300 € så kommer du att ha betalt tillbaka investeringen på lite över 6 år.

 

Här är samma uträkning utslagen på 7 år i tabeller:bergvärmekostnad i jämförelse med oljevärme

Vill du ha denna Excel-tabell för att själv kunna sätta in dina egna uppgifter så finns den här: Olja vs Bergvärme Excel.

Bergvärme kostnader – vad ingår i totalkostnaden?

Installationskostnadens omfattning:

 • Djupet till berggrunden – Hur långt måste man borra innan man når berget. Det finns en viss prisskillnad mellan att kostnaden för att borra i bergrunden och i ytjorden.
 • Borrhålets djup – Hur djupt borrhål behövs? För ett egnahemshus behövs oftast ett grundare hål än 200 meter.
 • Tidigare värmesystem. Priset för byte till bergvärme är lite olika beroende på vad du haft för värmesystem tidigare.

I fortsättningen så påverkar detta brukskostnaderna för bergvärme:

 • Husets ålder och kondition. Husets dörrar, förnser och takets isolering påverkar hur mycket värme som släpps ut ur huset.
 • Utomhustemperaturen. Var i Finland finns ditt hus?
 • Värmesystemet (Element eller golvvärme?)

Vill du veta mera om bervärmekostnader? Tveka inte att ta kontakt! Bergvärme kostnaden för Sverige får du lätt från Rototec Sverige. Läs även mer om jordvärme och dess kostnader på Rototec Norge.

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
 • Kiinnostaako maalämpö?

 • Bergvärmebloggens kategorier

 • Senaste inlägg

 • Slummässiga borrhål

 • Asiakkaiden kokemukset

  Asiakkaiden kommentit