EUROPAS STÖRSTA LEVERANTÖR AV ENERGIBRUNNAR

020 759 7120
27
Sep

Bergvärmepumpens pris

Skrivet 27 september, 2012. . Kategoria: Bergvärme pris, Senaste nytt

Bergvärmepump pris

Bergvärmepumpens pris står för en betydande del av energiremontens totalpris. Totalpriset på bergvärme består av borrning, anslutning, bergvärmepumpen och installation, och rör sig mellan 12 000 och 17 000 euro förutsatt att huset från förr har ett vattenburet värmesystem; värmeelement eller golvvärme. Om det inte finns ett vattenburet värmesystem (elvärme) så måste husets värmesystem också bytas, och då blir energiremontens pris helt beroende på vad du väljer för nytt värmefördelningssystem (vanligtvis väljs golvvärme eller vattenburna element i sådana fall). Det värmesystem som passar bäst för bergvärme är golvvärme som gjutits in i betongen. Det värmesystemet är så klart enklare att installera i ett hus som är i byggfasen än i ett färdigbyggt hus.

Bergvärmepumpens pris påverkas av effektbehovet och dess egenskaper.

Det finns ett stort urval av olika bergvärmepumpar att välja emellan, och den viktigaste faktorn i val av värmepump är att den skall vara rätt dimensionerad till borrhålet och husets behov. Pumpar finns i alla olika effekter, från ett par kilowatt till flera tiotals kilowatt, och har man riktigt stora behov så kan man även koppla ihop många pumpar. Pumparna har också andra skillnader än effekten, och man bör alltid rådgöra med professionella yrkesmän så att man säkert får rätt pump för ändamålet.

Bergvärmepumparnas pris ligger någonstans mellan 5000 och 7500 €, men till det tillkommer ju helt naturligt också installationskostnader. Till hela projektet tillkommer då även borrhålets pris. Sammanlagt så brukar priset för bergvärme landa någonstans mellan 12000 och 17000 €. Installation och andra kritiska moment lönar det sig oftast att ha  en professionell installatör att utföra, för en felfri bergvärmeinstallation är så gott som underhållsfri, och du slipper bekymra dig om någonting i uppvärmningsväg i många år framöver. Fastän engångspriset för bergvärmepumpen, borrhålet och installationen kan kännas rätt högt så betalar det ofta tillbaka sig rätt så snabbt.

Bergvärmepump som paketpris eller skilt?

Bergvärmeprojekt brukar levereras som helhetslösningar till privata hushåll, och det är också rekommenderat. Med helhetslösningar så vet du att någon kommer att ta ansvar för att allt  blir utfört, du slipper sedan själv ta hand om saker som är ingenmansland, det vill säga saker som alla inblandade aktörer säger att inte hör till dem. Du kan vara säker på att allt blir utfört. Kontakta Rototec Norge för bergvärme lösningar.

Borrhålet tar ca en dag att borra, och installation av bergvärmepumpen likaså. Så hela bergvärmeprojektet brukar ta mellan en och tre dagar sammanlagt, beroende på hur omfattande projektet är, och vilken slags jordmån det är där borrningen skall utföras. Byter man värmesystem från ett till ett annat så kan det ta aningen längre tid när det gamla systemet (ofta oljepannan) först skall avlägsnas

Bergvärmepumpens pris på några tusen euro samt borrhålets pris känns ofta höga i början, men de kan båda räknas som investeringar som kommer att ha betalt sig själva tillbaka inom ungefär 7 år. Dessutom så höjer de oftast värdet på huset en aning också. Och fortsätter oljepriset att stiga så kommer nog en bergvärmeinvestering att betala tillbaka sig ännu snabbare.

För ett paketpris för bergvärme i Sverige kontakta Rototec.

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Bergvärmebloggens kategorier

  • Senaste inlägg

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit