EUROPAS STÖRSTA LEVERANTÖR AV ENERGIBRUNNAR

020 759 7120
11
Apr

Bostadsområdet Westan litar på bergvärme

Skrivet 11 april, 2013. . Kategoria: Senaste nytt

På gångavstånd från Jakobstads centrum byggs det nya radhusområdet Westan, en idyll nära till naturen, med en solig gård och en gräsmatta som är som gjord att sittas på. Bilden förstärks av den miljövänliga energilösningen man valt att införa, bostäderna värms nämligen upp av bergvärme.

 

Mats Mäenpää, VD för Mäenpää Rakennus Oy, byggföretaget som är ansvarig för området, berättade om valet av bergvärme: “Valet stod mellan fjärrvärme och bergvärme. Vi beslöt oss för att gå med bergvärme delvis på grund av de stigande elpriserna, men beslutet berodde till största delen på att vi ville att det skulle finnas en egnahemshuskänsla i bostäderna”. I jämförelsen visade det sig att bergvärme var det mest ekonomiska och miljövänliga alternativet. “Vi övervägde aldrig oljeuppvärmning, på grund av det hutlösa priset. När man med bergvärme kan spara upp till 70% av uppvärmningskostnaderna jämfört med oljeuppvärming, är bergvärme det självklara valet. Nuförtiden är det uppvärmningen som slukar mest energi i en bostad.” tillägger Mäenpää.
bergvärme

 

Beslutet att välja bergvärme avviker från normen när det gäller stora fastigheter. Alla bostäder i Westan har en egen bergvärmepump. Detta bidrar till att skapa egnahemshuskänsla och garanterar att varje hushåll bara betalar för den egna användningen. Totalt borrades det 12 energibrunnar. 10 av dessa är 115 meter djupa, med en effekt på 6 kW och två av brunnarna är 160 meter djupa, med en effekt på 8 kW. Orsaken till att två bostäder har en större pump är på grund av bergvärmen används för att värma simbassängen i dessa lägenheter.

 

Borrandet utfördes av det lokala företaget Geodrill Oy, som gett det mest konkurrenskraftiga erbjudandet. Borrandet utfördes i byggandets startskede, mitt på vintern, då det inte fanns mycket annat på arbetsplatsen. Arbetet framskred enligt tidtabellen och under 1 vecka borrade Rototec färdigt alla 12 borrhål.

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Bergvärmebloggens kategorier

  • Senaste inlägg

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit