EUROPAS STÖRSTA LEVERANTÖR AV ENERGIBRUNNAR

020 759 7120
26
Sep

Kyla från bergvärme – Bergkyla?

Skrivet 26 september, 2012. . Kategoria: Senaste nytt

När man pratar om bostäder i Finland så kommer oftast också värmesystemen på tals. Men visste ni att man med bergvärme som värmesystem också enkelt kan få kyla till sitt hem, bergskyla kanske vi kan kalla det? 

I och med att somrarna ofta är varma, livskvalitén höjts, och den ökade vetskapen om hur inomhusluften påverkar människornas hälsa så har olika luftkylningssystem blivit mer och mer populära för att få bostäderna trevligare att bo i också på sommaren. Ett svalt rum är lättare att trivas i och framför allt skönare att sova i under sommarens heta veckor. Man pratar ofta om kylning som något dyrt och lyxigt, och att kylaggregat är mycket miljöfarliga. Bergskyla är här en smart lösning för man behöver inga miljöfarliga kylämnen och anskaffning av bergkyla i samband med bergvärme är bara en liten tilläggskostnad och brukskostnaderna för systemet är mycket låga i förhållande till andra kylsystem.

Bergskyla från borrbrunnen

Ur borrhålet kan man pumpa såväl bergvärme som kyla. I praktiken så sätter man en förgrening på rören och leder en del av den kalla lösningen genom en kallvattenpump till husets konverterare. Systemets effekt beror på lösningens temperatur, som helt naturligt också påverkas av utomhustemperaturen och antalet kylenheter i utrymmet som skall kylas. I rummet där konverteraren finns så finns också en enhet som man kan ändra temperaturen på.

Maakylmä_Geodrill

Fördelar med bergskyla

Ett bergskylningssystem fungerar ungefär tio gånger effektivare än till exempel en luftvärmepump, för den enda brukskostnaden kommer från cirkulationspumpen. En sådan här passiv kylning är billigare än en en maskinellt framställd kylning för att man utnyttjar energin som pumpats upp ur borrbrunnen istället för att maskinellt kyla ner utomhusluften och sen blåsa in den i rummet. Bergskyla behöver inte heller någon utomhusenhet utan hela apparaten kan vara inomhus.

 

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Bergvärmebloggens kategorier

  • Senaste inlägg

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit