EUROPAS STÖRSTA LEVERANTÖR AV ENERGIBRUNNAR

020 759 7120
25
Sep

Vattenbrunn för bruksvatten på sommarstugan?

Skrivet 25 september, 2012. . Kategoria: Bergvärme, Senaste nytt

En borrbrunn för bergvärme kan också användas som vattenbrunn för bruksvatten till mindre hygienkrävande ändamål som till exempel biltvätt eller till att vattna blommor. Skall man ha dricksvatten så bör man borra en separat vattenbrunn för detta. Vattenbrunnen kan med fördel borras samtidigt som bergvärmebrunnen.

Borrhål för bruksvatten, vattenbrunn

Skall man använda grundvatten som bruksvatten så bör man borra ett separat hål för det ändamålet, en vattenbrunn. En vattenbrunn borras på samma sätt som en bergvärmebrunn, men den behöver inte alltid vara lika djup, det räcker att man kommer ner till grundvattnet. Det beror förstås på vilken nivå grundvattnet finns på, man kan även  i vissa falla vara tvungen att borra enda till 200 meters djup för en vattenbrunn.

Varför skaffa egen vattenbrunn?

I till exempel fritidsbostäder eller sommarstugor kan en vattenbrunn ofta vara bästa alternativet, för om bostaden finns långt borta från kommunala vattennät så kan det bli mycket dyrt att dra dit vanliga vattenledningar.

En vattenbrunn

Vattenbrunnens borrning

Vattenbrunnen borras så här; först borrar man genom ytjordslagret och skyddar det hålet med stålrör. Sedan fortsätter borrningen ner i berggrunden så långt att det börjar dyka upp vatten i hålet. Inuti borrhålet sätts sedan plaströr som isolering för att försäkra sig om att bruksvattnet inte skall förorenas med lukter eller smaker. Isoleringen gör också att inget ytvatten kan kan rinna ner och förorena grundvattnet. Efter borrningen rengörs borrhålet så att man genast kan börja använda det.  Vattnet pumpas sedan upp med en separat pump. Vid valet av pump lönar det sig att kolla upp dess effekt jämfört med dess förbrukning, ljudnivå och hur lättanvänd den är.

Vattenkvaliteten i en vattenbrunn

Vattnets mineralhalter på olika områden kan variera och påverkar grundvattnets kvalité. I problematiska fall så kan man bli kvitt problemen med ett litet reningsverk. Vanligtvis är dock mineralnivåerna lägre i ett borrhål än i en öppen brunn, och vattnets bakteriehalt lägre, så man behöver inte alltid reningsverk.  Vattenbrunnen och borrhålet för bergvärme måste vara minst 15 meter från varandra så att de inte påverkar varandras funktion.

Fördelarna med att skaffa en egen vattenbrunn är bland annat att vattnet räcker långt, även efter långa torrperioder, och att borrningen av en vattenbrunn ofta betalar tillbaka sig själv snabbt om man har långa avstånd till kommunalt vatten, speciellt om man använder mycket vatten till t.ex stora trädgårdsland.

 

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Bergvärmebloggens kategorier

  • Senaste inlägg

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit