Euroopan suurin geoenergian toimittaja

020 759 7120
28
Tou

Uusi energiatodistus suosii maalämpöä

Kirjoitettu 28 toukokuu, 2013. . Kategoria: Maalämpöuutiset

Kesäkuun alussa astuu voimaan uusii energiatodistuslaki, jonka perimmäisenä tavoitteena on EU-direktiivien mukainen rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä ilmaston ja ympäristön suojelu. Kyseessä on sinänsä merkittävä asia, sillä se koskettaa yli puolta suomalaisista omakotitalouksista. Energiatodistus otettiin Suomessa käyttöön uudiskohteiden osalta vuonna 2008 ja uusien pientalojen myynti- ja vuokraustilanteiden osalta vuotta myöhemmin. Porrastetusti etenevän uuden lain myötä tulevaisuudessa energiatodistus vaaditaan myös vanhan pientalon vuokraus- tai myyntitilanteessa.

 

Mikä energiatodistus?

 

Energiatodistus liittyy kiinteästi talon myyntiin tai vuokraamiseen. Todistuksen pääasiallisena tarkoituksena on auttaa talojen energiatehokkuuden ja energiankulutuksen vertailemisessa. Näin on saatavilla ostajan (tai vuokralaisen) kannalta tärkeää tietoa päätöksenteon tueksi. Lainmuutoksen myötä todistukset tulevat sisältämään myös asiantuntijan suosituksia energiatehokkuuden lisäämiseksi. Vertailukelpoisuuden säilyttämiseksi todistus on laskennollinen eli siinä ei oteta huomioon erilaisia asukkaista johtuvia vaihtuvia tekijöitä kuten sisälämpötilaa, vedenkulutusta tai kodinkoneita.

 

Taloa myytäessä tai vuokrattaessa tulee energiatodistus olla asiakkaan saatavilla sekä näyttötilanteissa että myynti-ilmoituksissa. Uusien rakennusten kohdalla energiatodistus sisältyy yhtenä osana rakennuslupaan. Energiatodistusta ei voi lähteä laatimaan kuka tahansa, vaan ainoastaan rekisteröity ammattilainen.

energiatodistus maalämpö

Voimaan vaiheittain

 

Uuden lain mukaiset todistukset otetaan käyttöön vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa eli 1.6.2013 alkaen ovat mukana uudet sekä vuoden 1980 jälkeen rakennetut asuinkerrostalot ja omakotitalot. Vanhat, ennen vuotta 1980 rakennetut talot tulevat lain piiriin vasta neljän vuoden kuluttua eli 1.7.2017. Erilaisia siirtymäaikoja on tiedossa myös mm. rivitaloille sekä liikerakennuksille. Mikäli kotoa löytyy energiatodistus, joka on tehty vanhan lain aikana, kannattaa se säilyttää, sillä voimassaoloaika määräytyy todistukseen kirjatun päiväyksen mukaan.

 

Niin sanottua energiatodistuksen kevennettyä menettelyä voidaan hyödyntää tietyin ehdoin esimerkiksi pienen vuokran kohteissa. Alle 50 m² rakennuksia ja loma-asuntoja energiatodistus ei kosketa lainkaan.

 

Maalämpö takaa alhaisen kertoimen

 

Uuden energiatodistuksen lopputulos esitetään E-lukuna, johon vaikuttaa laskennallinen vuotuinen ostoenergian kulutus sekä uuden lain mukanaan tuoma kerroin. Tämä kerroin riippuu käytössä olevasta energiamuodosta ja on sen parempi mitä pienempi se on.  Maalämmön käyttäjillä ei näin ollen ole syytä huoleen, sillä uusituvat energiamuodot, joihin maalämpökin lukeutuu, saavat kaikkein pienimmän kertoimen (0,5). Suurin kerroin lankeaa sähkölämmityksen omaaville rakennuksille (1,7) ja öljyn kohdalla luku puolestaan on tasan yksi.

 

 

Puolesta ja vastaan

 

Ympäristöministeriön mukaan uuden todistuksen parhaita puolia on se, että se on entistä selkeämpi ja luotettavampi. Näin ollen se takaa hyvät mahdollisuudet energiatehokkuuden vertailuun asuntoa hankittaessa.

 

Suomen Omakotiliitto ei katso puolestaan katso uudistusta hyvällä, sillä he katsovat lain olevan etenkin sähkölämmitteisten omakotitalojen osalta kohtuuton ja epäoikeudenmukainen. Suomessa noin 44 prosenttia omakotitaloista on sähkölämmitteisiä.

 

 

Aiheeseen voi tutustua tarkemmin Ympäristöministeriön sivuilla.

Takaisin maalämpöblogin etusivulle
  • Kiinnostaako maalämpö?

  • Maalämpöblogin kategoriat

  • Uusimmat kirjoitukset

  • Slummässiga borrhål

  • Asiakkaiden kokemukset

    Asiakkaiden kommentit